14 / 05 / 2024

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik bugünkü 31966 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...



(3) Kadastro teknik komisyonu en az beş üyenin katılımıyla toplanır. Komisyon kararları oy çokluğu ile alınır. Oylarda eşitlik olması halinde komisyon başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

(4) Kadastro teknik komisyonu kararları, toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanır ve Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın onayını müteakiben yürürlüğe girer.

(5) Kadastro teknik komisyonunun sekretarya işlemleri, Kadastro Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Pafta-zemin uyumu

MADDE 6- (1) Mülkiyeti nakil sonucu doğuran akitli ve akitsiz işlemlerin Türk Medeni Kanununun 719 uncu maddesine uygun olarak taşınmazın tescilli haritası üzerindeki sınırları üzerinden yapılması esastır. Taşınmazların, tapu sicilinde kayıtlı yüzölçümü ile düzenlenen resmi senet veya istem belgesinde belirtilen yüzölçümleri tarafları bilgilendirme mahiyetindedir.

Yüzölçümü hesabı yanılma sınırı dahilinde kalan farklara ilişkin işlemler

MADDE 7- (1) Güncelleme, sayısallaştırma ve benzeri kadastro çalışmalarında planların yeniden oluşturulması neticesinde ortaya çıkan veya kadastro teknik işlemleri sırasında belirlenen yanılma sınırı dahilindeki yüzölçümü farkları, tapu planlarının oluşturulmasının teknik aşamalarındaki bilimsel olarak kabul gören yanılma sınırı içerisinde olduğundan hata olarak değerlendirilmez. Bu husus yanılma sınırı dahilinde kalan mevcut tapu yüzölçümünün doğru olduğu karinesini oluşturmakla birlikte, yanılma sınırı dahilinde kalan farklar Kadastro Kanunun 41 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca resen de giderilebilir.

Yüzölçümü hesabında yanılma sınırı

MADDE 8- (1) Yüzölçümü hesaplarında yanılma sınırı, orijinal üretim yöntemine göre hesaplanır. Yüzölçümü hesaplanan geometri, arşiv onaylı ya da geçici koordinata sahiptir. Yanılma sınırı hesabı, koordinat kalitesini belirleyen bu özelliğe göre iki farklı yöntemle hesaplanır.

(2) Arşiv onaylı geometrilerde, üretim tarihinde yapılan ve sonucu tapu siciline de kayıt edilen hesaplama ile yeni hesap arasında; dönüşümden, yuvarlatmadan ya da daha evvelden yapılan çalışmalarda kullanılan alan dengeleme gibi uygulamalardan kaynaklı ortaya çıkan farklara ilişkin yanılma sınırı, aşağıdaki tabloda belirtilen miktarlar kullanılarak artan oranlı olarak hesaplanır. Hesaplamalarda, “Alan” değişkeni, arşiv onaylı koordinatların desimetrekare (virgülden sonra iki basamak) mertebesinde kullanılarak bulunan yüzölçümü bilgisini ifade etmektedir. Artan oranlı hesaplama sonucunda bulunan yanılma sınırı, arşiv onaylı geometrinin alanının yukarı ve aşağı yönde yanılma sınırını verir.

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!


(3) Dönüşüm ve epok kaydırma işlemleri, 30/4/2018 tarihli ve 2018/11962 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliğinde belirtilen teknik esaslara göre yapıldığı için, bu işlemler sonucu meydana gelebilecek yüzölçümü bilgisi değişimleri ikinci fıkradaki tabloda belirtilen sınırlar içerisinde kalır.

(4) Kadastro teknik düzenlemelerine göre, tescile esas yüzölçümü hesaplarında, metrekare veya desimetrekare mertebesine yuvarlamadan kaynaklı farklar ile pafta ve zemin uyumunun olduğu, zemin sınırlarının değişmediği hallerde, bu Yönetmelikte belirtilen sınırların dışında kalsa dahi yanılma sınırları içerisinde sayılır.


Geri Dön