15 / 05 / 2024

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren emlak vergisinin ikinci taksit ödemesinde sona geliniyor. Peki kimler emlak vergisi indiriminden faydalanabiliyor? İşte emlak vergisi ile ilgili merak edilenler...



Engelliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, sadece emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinde indirimden yararlanabiliyor. 

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; bu hüküm, emlaklardaki hisselere ait kısıma ilişkin de uygulanabiliyor. 

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

İndirimli bina vergisi oranı uygulanmasından faydalanmak için meskende bizzat oturma şartı bulunmuyor. 

Belirtilen gruplar için, 200 metrekareye kadar olan konutlarda; kiraya verilmeden boş tutulması, kiraya verilip, kirada oturulması, bedel ödenmeksizin aile üyeleri tarafından daimi olarak kullanılıyor olması şartıyla emlak vergisi indirimli olarak ödeniyor. 

Arazilerin vergilendirilmesinde de muafiyetten faydalanılabiliyor. Bu kapsamda, belediyenin mücavir alan sınırları içinde yer alan bir arazinin toplam vergi değerinin 10 bin Türk Lirası, arazi vergisinden istisna oluyor. Fakat, inşaat için ayrılan arsalarda muafiyet uygulanmıyor. 

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

Bazı binalarda ise geçici vergi muafiyeti sunuluyor. Bu çerçevede, mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2 bin 500 TL'den az olmamak şartıyla vergi değerinin dörtte biri, inşalarının bittiği yılı izleyen yıldan itibaren 5 sene süreyle geçici muafiyetten yararlandırılıyor. 

Deprem, su basması, yangın gibi afetler sebebiyle binaları yanan, yıkılan ya da kullanılmaz hale gelen veya bu afetlerin gerçekleştiği yerlerde de 10 sene süreyle emlak vergisi muafiyeti sunuluyor. 

Tapu sahipleri bu tarihe dikkat! Siz de indirimden faydalanabilirsiniz! 

Emlak vergisi bildirimini süresinde vermeyen mükellefe vergi ziyaı cezası veya ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanıyor. 

İhbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde dairesine başvuru yaparak vergi aslı ile indirimden arta kalan cezanın vadesinde ödenmesi veya teminat gösterilmesi durumunda emlak vergisi cezasında indirim uygulanabiliyor. 

Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona ermesi ya da kısmen kullanılmaya başlandığı sene içinde  emlak vergisi için belediyeye bildirim yapılması gerekli tutuluyor. 

Ev almayı düşünenler hemen bakın! Azalan satışları sektörü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları düşecek mi? 

Benzin, motorin ve LPG'de yeni indirim var mı? İşte Opet, BP, PO, Total, Shell 21 Kasım 2022 fiyat listesi...

Çocuk desteği parası ne zaman yatacak? 2022 Çocuk Bileşeni ödemleri ne kadar? 12 ay sürecek desteği kimler alacak?

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Her şey sil baştan değişti! 21 Kasım 2022 altın fiyatları 


Geri Dön