03 / 05 / 2024

Tapu sahipleri dikkat! Aman evinizi, arsanızı sakın kaybetmeyin!

Tapu sahipleri dikkat! Aman evinizi, arsanızı sakın kaybetmeyin!

Tapu sahibi olmak maalesef her zaman tam güvence anlamına gelmemektedir. Son günlerde yaşanan dolandırıcılık yöntemleri giderek fazlalaşıyor ve tapulu mallar da risk altında oluyor. 



Gayrimenkul sahibi olan kişilerin en büyük güvencesi olarak görülen tapu, bazı durumlarda beklenmedik sorunlara neden olamkatadır. Türkiye'de, müstakil tapu ve hisseli tapu olmak üzere iki farklı tapu türü bulunmaktadır. Müstakil tapu, gayrimenkulün tek bir kişiye ait olduğunu belirtirken, hisseli tapu ise mülkiyetin birden fazla kişi arasında paylaşıldığını gösterir. Bu durum, özellikle hisseli tapu sahipleri için büyük bir risk barındırıyor. 

Hisseli tapu, gayrimenkulün mülkiyet hakkının birden fazla kişi arasında bölüştürüldüğü tapudur. Bu durum, gayrimenkulün satışı ve devri konusunda bazı zorluklara neden olmaktadır. Öncelikli alım hakkı, hisseli tapu sahiplerinin bir güvencesi olmak ile beraber, icradan satışlar bu hakkın uygulanmadığı durumları da oluşmaktadır. 

HİSSELİ TAPU SAHİPLERİ İÇİN ÖNEMLŞ DETAYLAR

Hisseli tapu sahiplerinin alması gereken en önemli önlem, hissedarların icralık borçlarını yakından takip etmektir. Bir hissedarın eğer bir borcu varsa, bu borcun hisse payı satışı yapılmadan anlaşılarak kapatılması lazımdır. Bu, gayrimenkulün tamamının kaybedilmesini önleyebilecek kritik bir adımdır.

HİSSELİ TAPU NEDİR? 

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden  çok kişiye ait olduğunu belirten bir tapu şeklidir. Bu tür tapular, genellikle miras yolu ile ya da ortak yatırım amacı ile gayrimenkul satın alındığında ortaya çıkmaktadır. Buna göre, hisseli tapuda, mülkiyet oranları belirtilir ve her bir hissedarın gayrimenkul üzerindeki payı oranında hakları mevcuttur. 

Tapu sahipleri dikkat! Aman evinizi, arsanızı sakın kaybetmeyin!

HİSSELİ TAPUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 

Birden Fazla Sahibi Olması: Hisseli tapuda ve gayrimenkul de birden fazla kişinin mülkiyetinin olması durumudur. Her bir sahibin payı tapuda belirtilir.
Pay Oranları ise Gayrimenkul üzerindeki her bir hissenin büyüklüğü tapuda belirtilmiştir. Bu paylar genellikle yüzdelik oranlarla ifade edilir.
Yönetim ve Karar Alma: Hisseli tapuya sahip gayrimenkullerde, önemli kararlar genellikle hissedarların çoğunluğunun onayı ile alınır.

Satış ve Devir: Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulün satışı veya devri, genellikle tüm hissedarların onayını gerektirir. Ancak, hissedarlar kendi paylarını istedikleri gibi satabilir veya devredebilirler.
Miras: Hisseli tapu, genellikle miras yoluyla elde edilen gayrimenkullerde görülür. Mirasçılar, miras bırakanın gayrimenkul üzerindeki payına ortak olurlar.

HİSSELİ TAPUNUN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Birden fazla kişinin bir gayrimenkulü birlikte satın almasına olanak tanır. Miras yoluyla gayrimenkulün birden fazla varise adil bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Karar alma süreçleri karmaşıklaşabilir ve zaman alabilir.
Bu süreçte herhangi bir hissedarın payını satmak yada devretmek istemesi durumunda da diğer hissedarların onayı olması gerekmektedir. Gayrimenkulün yönetimi ve bakımı konusunda anlaşmazlıklar yaşanabilir.
Hisseli tapu,büyük aileler ve ortak yatırım yapmak isteyen gruplar için yaygındır. Ancak, bu tür mülkiyetin yönetimi ve üzerinde anlaşmaya varılması konusunda dikkatli olunmalıdır.

Tapu Daireleri nasıl çalışıyor? Çalışma saatleri ve randevu sistemi nasıl işliyor? 

Miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Ev sahipleri dikkat! Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri yarın başlıyor! 

Tapu sahipleri dikkat! Kamu Denetçiliği Kurumu açıkladı, geriye dönük ödemeler hesaplara yatacak!

 


 


Geri Dön