15 / 05 / 2024

Tapu sahipleri için geri sayım başladı! Ödemeyenlere resmen ceza var! Sakın bu tarihi gözden kaçırmayın!

Tapu sahipleri için geri sayım başladı! Ödemeyenlere resmen ceza var! Sakın bu tarihi gözden kaçırmayın!

Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Peki kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisinden muaf? İşte merak edilenler...



EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR? 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar, bu işlemleri bulundukları belediyelerden ya da e-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemleri aracılığıyla öğrenebiliyor. 

Emlak vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye direkt olarak yapılabiliyor. Ayrıca belediyelerin hesabının yer aldığı banka şubelerine de ödeme gerçekleştirilebiliyor. 

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF? 

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri bulunmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) durumunda bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra düşüyor. 

Hisse ile bile olsa birden fazla konutu bulunanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. 

Muafiyetten faydalanmak için belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor. Muaf olduğunu bilmeden emlak vergisi ödeyenler, 5 sene geriye dönük ödemelerini iade alabiliyor. Bunun için de belediyeye ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor. 

Tapu sahipleri için geri sayım başladı! Ödemeyenlere resmen ceza var! Sakın bu tarihi gözden kaçırmayın!

Emlak vergisi muafiyetinden, 3 Mart itibarıyla emekli maaşı bağlatan EYT'liler de faydalanabiliyor. Bu sene içinde emekli olan EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden gelecek seneden itibaren faydalanmaya başlayacak. EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor. 

Aynı zamanda sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alan vatandaşlar da geçtiğimiz sene elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin TL'yi geçmemek şartıyla bu sene emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. 

EYT düzenlemesi çerçevesinde dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan faydalanabiliyor. Yetim aylığının yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alınması, muafiyetten faydalanmaya engel olmuyor. 

EYT’linin emlak vergisi muafiyetinden faydalanması için evde bizzat oturma şartı aranmıyor. Brüt 200 metrekareyi aşmayan evin kiraya verilmeden boş tutulması, kiraya verilmiş olsa bile kendisinin de kirada oturması ya da bedel ödemeksizin aile üyeleri tarafından daimi olarak kullanılması emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaya imkan tanıyor. 

Asgari ücrete temmuz ayında yüzde kaç zam gelecek? Asgari ücret 12 bin 500 TL'ye mi çıkacak? 

Memur maaş zammında yeni hesap! Hangi memurun maaşı kaç TL olacak? Tek tek açıklandı! 

Yatırım liginde haftanın şampiyonu döviz! Borsa ve altın üzdü! En çok hangi hisseler prim yaptı?

 


Geri Dön