Kent Haberleri

Tapu sahiplerine müjde! Geriye dönük para iadesi yapılacak!

Tapu sahiplerinin emlak vergisinden geri dönüş toplam 5 yıllık para iadesini alabileceği öğrenildi. Geriye dönük para iadesi nasıl alınır? İşte detaylar...

Konut, arsa, arazi, tarla, işyeri gibi muhtelif gayrimenkul sahipleri, emlak vergisi ödeme yükümlülüğü altında. Fakat, pek çok vatandaş muafiyet durumlarını bilmediği için gereksiz yere vergi ödemesi yapıyor.

Muafiyet koşullarına uyanlar, emlak vergisi ödemelerini geriye dönük olarak alabilme hakkına sahip oluyor. Ama, bu durumdan haberdar olmayan ve muafiyet durumunu bilmeyen pek çok kişi bulunuyor. Emlak vergisi ödemesinde muafiyet koşullarını sağlayanların, son beş sene içinde ödedikleri paraları geri alabilmeleri mümkün hale geliyor.

 

EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ NASIL ALINIR?

Emlak vergisinden muaf olduğunu bilmeyen ve gereksiz yere vergi ödeyenler, en fazla geriye dönük beş yıllık para iadesi alma hakkına sahip. Bu hak için müracaatları belediyelere dilekçe vererek iletmek gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ İKİNCİ TAKSİT DÖNEMİ BAŞLADI

Öte yandan, emlak vergisi ödemeleri yıl içinde iki taksitte yapılıyor. 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla başlayan ikinci taksit ödeme süreci, kasım ayı içinde (1 Kasım-30 Kasım 2023) ödenebilecek. Vergi mükelleflerinin bu tarihlerde ödemelerini yapması gerekiyor. Vergi Usul Yasası’na göre, gereksiz tahsil edilen vergilerin iadesi mümkün oluyor.

 

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLANLAR KİMLERDİR?

Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen muafiyet koşullarına uyanlar, emlak vergisi ödemelerini geri alabiliyor. Muafiyet sınırı beş sene olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, geriye dönük 5 senelik para iadesi için müracaat etmek gerekiyor.

Muafiyet koşulları arasında, konutun tek konut olması, konut büyüklüğünün 200 metrekareyi aşması, emekli aylığı haricinde gelire sahip olmamak gibi şartlar yer alıyor. Emekli vatandaşlar, ev hanımları, şehit eşleri ya da yetim çocukları, gaziler ve işsizler muafiyet kapsamında yer alıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Diğer taraftan, emlak vergisi ödemeleri, T.C. kimlik numarası veya sicil numarası ile online olarak yapılıyor. Aynı zamanda, e-Devlet’ten pek çok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor. Bunun yanı sıra, ödemeler; vezne, posta çeki, e-belediyeden kredi kartıyla ya da bankalara havale-ETF şeklinde yapılabiliyor.

İBB Genel Sekreteri Gökce’den çok konuşulacak kentsel dönüşüm eleştirisi! Kenti rantının yeni bir yolu mu?

Galatasaray’dan deprem bölgesine 300 yeni konut müjdesi!

Japonya’da bakan yardımcısı emlak vergisini ödemediğini itiraf ederek görevinden istifa etti!