27 / 04 / 2024

Tapu sahiplerine yeni yıl şoku! O masraflar resmen arttı! Hemen bakın!

Tapu sahiplerine yeni yıl şoku! O masraflar resmen arttı! Hemen bakın!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada 2023 yılında tapu masraflarında gerek emlak vergisi değerlerindeki artış gerekse de döner sermaye işletmesi tarifesindeki değişiklikler nedeniyle tapu işlem masraflarında artışlar yaşandığını belirterek önemli açıklamalar yaptı...



İTO Meclis üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2023'te tapu masraflarında gerek emlak vergisi değerlerindeki artış gerekse de döner sermaye işletmesi tarifesindeki değişiklikler sebebiyle tapu işlem masraflarında artışlar yaşandığını dile getirdi. Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2022 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak tespit ve ilan edildiğini belirterek, döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılan gösterge yeni yıl itibarı ile 233 TL’den 519 TL’ye yükseldiğini kaydetti. Özelmacıklı açıklamasında bu bedelin satıştan ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkilediğini kaydetti. Açıklamasında ayrıca 2023 yılında emlak vergisi yüzde 61,465 oranında artırılarak hesaplanacağını kaydeden Özelmacıklı, bu iki değişim sebebiyle tapu işlemlerinin masrafları arttığını kaydetti.

Tapu sahiplerine yeni yıl şoku! O masraflar resmen arttı! Hemen bakın!

TAPU SAHİPLERİNE YENİ YIL ŞOKU

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, tapu işleminin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayıların farklı olduğuna ve bu nedenle tapu işlemleri sırasında tahsil edilen döner sermaye bedellerin değiştiğine dikkat çeken Mustafa Hakan Özelmacıklı, tarife cetvelindeki yöresel katsayılar; il ve ilçelerin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi ve taşınmazların değeri dikkate alınmak suretiyle Bakanlık tarafından 0,50-2,50 arasında değişiklik gösterdiğini kaydetti. Özelmacıklı, örneğin İstanbul’un tüm ilçelerinde yöresel katsayı 2.5 kat olarak uygulandığını belirterek, buna göre 2022 yılında 582,50 TL olan satıştaki döner sermaye bedeli 2023 yılında bin 298,5 TL olarak tahsil edilecek. Burdur Kemer’de ise 259,5 TL olarak uygulanacağını kaydetti. 
 
 


Geri Dön