23 / 11 / 2024
fuzul

Tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları!

Tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları!

Hazine, belediye, il özel idaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara devletin verdiği ön tapu belgesine tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları nelerdir?




Tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları!

2981 sayılı yasa gereğince; belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor.


Bu tahsis işleminin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesine işleniyor ve ''Tapu Tahsis Belgesi'' veriliyor. Tapu tahsis belgesi alabilmek için yapının bulunduğu yerin valilik veya belediyelerine müracaat edilmesi gerekiyor.


Bu belge 2981 sayılı kanun çerçevesinde belirlenen konulara göre; hazineye, belediyeye, vakıflar genel müdürlüğüne ya da il özel idaresine ait araziler üzerinde yapılan konutları kapsıyor ve tapu özelliği kazanabilmesi için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Peki, tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları nelerdir?


Tapu tahsis belgesi sahiplerinin hakları!

Tapu tahsis belgesi ile hak sahibi olunan taşınmaza devlet tarafından el konması halinde veya bu el koyma neticesinde binanın yıkımının gerçekleştirilmesi durumunda kamulaştırmasız el atmadan doğan bedel davasının açılması hukuken mümkün olmuyor. 


Bununla birlikte tapu tahsis belgesine sahip olan gecekondu hak sahibinin 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’ndan doğan bazı hakları bulunuyor. Bulundukları yerde korunamayan gecekondu sahiplerinden hak sahibi sıfatı taşıyanlara bir gecekondu önleme veya ıslah bölgesinden yer gösteriliyor ve ayrıca yine 2981 sayılı kanunla kurulan fondan belediye veya valilikçe enkaz bedeli ödemesi yapılıyor. 


Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön