22 / 12 / 2024

Tapu tescil davası nerede açılır?

Tapu tescil davası nerede açılır?

Taşınmazın, davacı tarafından 20 yıldan fazla süreyle davasız ve aralıksız olarak malik sıfatıyla kullanılmış olması halinde kayıtlı olmayan taşınmaz mallar için tapu tescil davası açılabiliyor. Peki, tapu tescil davası nerede açılır?



Tapu tescil davası nerede açılır?

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz mallar için tapu tescil davası açılabiliyor. Ancak bu dava için taşınmazın, davacı tarafından 20 yıldan fazla süreyle davasız ve aralıksız olarak malik sıfatıyla kullanılmış olması gerekiyor.


Taşınmazın üzerinde Hazine, Belediye veya Köy tüzelkişiliğinin yahut üçüncü kişilerin bir hakkının bulunmaması gerekiyor.


Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır. Buna göre, eğer taşınmaz Belediye hudutları içindeyse, Belediye Başkanlığı’na, Köy hudutları içindeyse, Köy Muhtarlığı’na yöneltiliyor. Peki, tapu tescil davası nerede açılır?


Tapu tescil davası yetkili mahkeme..

Dava, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile yapılacak müracaat ile açılıyor. Tapu tescil davası dilekçe örneği şu şekilde:


Tapu tescil davası dilekçesi..


……… …ASLİYE HUKUK HAKİMLİĞİ'NE


DAVACI : 


DAVACI VEKİLİ : 


DAVALILAR : 


DAVA KONUSU : Medeni Kanunun m. 713 hükmü gereğince olağanüstü zamanaşımı nedeniyle gayrimenkul iktisabı sonucu tescil talebinden ibarettir.


DAVA DEĞERİ : ………… (……….) TL.-


OLAYLAR :

1. ……… ili ……… ilçesi …….. köyü sınırları içerisinde …… mevkiinde ve ……. Köyü ile …….. Köyü sınırında bulunan yaklaşık … dekar büyüklüğündeki tarla müvekkilim ………..tarafından yaklaşık .. yıldan beri malik sıfatıyla ekilip biçilmektedir. Söz konusu tarla müvekkilimden önce babası ve dedesi tarafından da ekilip biçilmiş ve bu şekildeki kullanım devam etmiştir.

2. Söz konusu tarla üzerinde gerek müvekkilimin dedesi ve babası gerekse müvekkilimin kendisinin zilyetliği hiçbir niza ve fasılaya uğramaksızın çok eskiden beridir devam etmektedir. Tarla bilindiği kadarıyla yaklaşık … yıldan beridir müvekkilimin ataları ve müvekkilimin kendisi tarafından kullanılmakta olup tarlaya ilişkin her türlü vergiler müvekkilim ve onun dedesi ile babası tarafından eksiksiz olarak ödenmiştir.

3. Tescil davamıza konu olan arazinin belediye, hazine ya da üçüncü kişilerle herhangi bir ilgisi de bulunmamaktadır.

4. Olayda Medeni Kanun m. 713 da belirtilen olağan üstü zamanaşımı yoluyla gayrimenkul iktisabının şartları gerçekleşmiş olduğundan iş bu tescil davasının açılması zorunluluğu doğmuştur. 


HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanun m. 713 ve ilgili diğer maddeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER : Vergi kayıtları, Tanık, Keşif, Bilirkişi raporu, Mahalli bilirkişiler ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


SONUÇ ve TALEP : Yukarıdan sayılan nedenlerle Medeni Kanun m. 713 hükmünün şartları gerçekleşmiş olduğundan … ili ……. ilçesi ….. köyü sınırları içerisinde …… mevkiinde bulunan yaklaşık … dekar büyüklüğündeki tarlanın müvekkilim ………….. adına Medeni Kanunun 713. maddesi gereğince tesciline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/20…

Davacı Vekili

Av. …………….


Tapu tescil davası için gerekli belgeler:

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Vergi kayıtları,

3.) Bilirkişi raporu,

4.) Şahit listesi.



Tapu harcı ödemeleri nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön