09 / 05 / 2024

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü arazi tapusu olanları uyardı! Tapunuz elinizden gitmesin!

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü arazi tapusu olanları uyardı! Tapunuz elinizden gitmesin!

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, arazi tapusu olan kişileri uyardı. İşte arazi tapusuna sahip olanları ilgilendiren detaylar!



Kadastro çalışmalarında yaşanan hatadan ötürü araziler başka yani yanlış kişilere tapulanabiliyor. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, bilhassa kırsal bölgelerde tarla arazisi tapusu olan kişilerin merak ettiği sorulara yanıt verdi.

TARLAM BAŞKASI ADINA YAZILMIŞ NE YAPMAM GEREKİYOR?

  • Kadastro çalışmaları yapıldı ve sona erdi, bu işlemden de benim yeni haberim oldu, arazim başkası adına tapulanmış, buna yönelik davamı nereye açmam gerekiyor?

Taşınmazın kadastro tespitin yapıldığı tarihten sonra 10 yıllık hak düşürücü süresi içerisinde mahallin hukuk mahkemelerince genel hükümlere göre dava açılabilir.

  • Kadastro çalışmaları sürüyor, itirazımı nereye yapmam gerekmektedir?

İtirazın, dilekçeye ilgili belgelerde içine eklenerek, kadastro çalışmalarının devam ettiği sürece kadastro müdürlüğüne ya da kadastro teknisyenliğine yapılması gerekmektedir.

  • Kadastrosu bitmiş olan çalışma alanı içinde kalan ve tespit dışı alanda bulunmayan eski tapu kayıtları için işlem gerçekleştirilebilir mi?

Kadastro Kanunun 12. Maddesinde belirtilene göre; "Kadastrosu sona ermiş olan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme bağlı olarak kayıt niteliği yok olur. Bu kayıtlara göre ise kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılmaz" hükmü yer alıyor.

Kadastrosu ya da tapulaması, 3402 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten hemen önce tamamlanan çalışma alanı içinde kalan diğer bir terimle, 3402 sayılı Kanunun geçici 8. maddesi alanı dışında kalan eski tapu kayıtlarına dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem gerçekleştirilemez.

YERİM BAŞKASI ADINA TAPULANMIŞ İSE BU DURUM NASIL DÜZELTİLEBİLİR?

  • Kadastrosu sona eren çalışma alanında tespit dışı alanda kalan eski tapu kayıtları için işlem gerçekleştirilmesi için hangi şartlar gereklidir?

Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içinde tespit dışı alanda kalan eski tapu kayıtları için işlem yapılabilmesi için (TKGM internet sitesinde mevzuat bölümünde yayımlanan) 2009/7 No.'lu genelgenin 1. maddesinde etraflı bir şekilde açıklanmıştır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön