30 / 04 / 2024

Tapuda ana taşınmaz ne demektir?

Tapuda ana taşınmaz ne demektir?

Tapuda belli başlı bazı terimler vardır. Bunların hepsinin bir anlamı vardır. Peki Tapuda ana taşınmaz ne demektir? İşte detaylar!



TAPU NEDİR? TAPU NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Tapu nedir, tapu ne işe yarar? Tapu, araziye ait belirli bir parçaya ya da arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait bölümü gösteren resmi bir belge türüdür. Tapu, sicil müdürlüğü tarafından verilmektedir. Aksi durumda, kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belgedir. Bu belge, halk tarafından “tapu senedi” olarak da anılmaktadır.

Tapu işlemleri ciddiyetle yürütülmesi gereken bir süreci oluşturur. Dolayısıyla da gerek tapudan önce gerek tapu günü sonrasında süreci işlemlerin titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.

TAPUDA ANA TAŞINMAZ NEDİR, NE ANALAMA GELMEKTEDİR?

Ana taşınmaz, kat irtifakına veya kat mülkiyetine konu olan taşınmazların tamamının oluşturduğu gayrimenkuldür. Tapu sicilinde üzerine yapı yapılarak kat irtifakı kurulan ya da üzerinde yapı olmayan taşınmazlar, ana taşınmaz diğer ismi ile mabad listesine kayıtlı bulunur.

TAŞINMAZ NİTELİĞİ TARLA NE DEMEKTİR?

Taşınmaz niteliği tarlanın anlamı; özellikle niteliği arsa olarak geçen kayıtlarda, tamamen ifrazı yapılmış yani kanuni kesintileri yapılmış ve imar uygulamasına açık bir arazi anlamına gelmektedir. Tapu da en sağlıklısı budur. Eğer vasfı tarla olarak geçen bir arazi ise, bu arazinin ifrazı yapılmamış yani imar uygulamasına henüz müsait değil anlamına gelmektedir.

TAŞINMAZIN CİNSİ NE DEMEKTİR?

Taşınmazın cinsi de vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Bir taşınmazın cinsi, ilk olarak kadastro çalışmalarından sonra belli olur ve tapuya bu şekilde verilmektedir. Kadastro teknisyenleri taşınmazın hazır durumda hangi cinste olduğunu belirlerler. Bunlar; tarla, bağ, kargir ev, orman, arsa ve benzeri cinsler olarak karşımıza çıkar.

TAPUDA NİTELİĞİ KONUT NE DEMEKTİR?

Tapuda Mesken nedir? sorusuna şöyle yanıt verebiliriz; Tapuda mesken, konut tapusu anlamında kullanılır. Meskenin kelime anlamı ikamet edilen yer, yaşanılan yer ve konuttur.

Devre mülk nedir? Devre mülk alırken neye dikkat edilmelidir? İşte detaylar!

Prefabrik ev ruhsat masrafı ne kadar? İşte detaylar!

Prefabrik ev yapmanın şartları nelerdir? İşte detaylar!


Geri Dön