04 / 01 / 2025

Tapuda bedelsiz devir nasıl olur?

Tapuda bedelsiz devir nasıl olur?

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tarafların aralarında yaptığı anlaşma bir bedel karşılığında olabildiği gibi bedelsiz de olabiliyor. Peki, tapuda bedelsiz devir nasıl olur?



Tapuda bedelsiz devir nasıl olur?

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tarafların aralarında yaptığı anlaşma bir bedel karşılığında olabildiği gibi bedelsiz de olabiliyor.


Tapuda yapılacak bedelsiz devir işlemleri için, gerekli belgeler ile müracaatın yapılması ve tapu harcının da ödenmesi gerekiyor. Bedelsiz tapu devri işlemi için gerekli olan belgeler şu şekildE: 


Bedelsiz tapu devri için gerekenler

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Tapuda bedelsiz devir örneği..

……… Köyü 7349 parselde kain 5521,92 m2 yüzölçümlü arsa vasıflı taşınmaz ………Belediyesi adına tescilli iken, ……. Belediye Meclisinin 04.01.2011 tarih 6 sayılı kararına istinaden 01.02.2011 tarih 114 yevmiyeli işlemle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü lehine bedelsiz olarak devredilmiştir. Yapılan işleme ilişkin olarak kanun tarafından Belediye'ye verilen yetkilere bakıldığında; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 17. (Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usûllere göre seçilmiş üyelerden oluşur.) ve 18/e (Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek) maddesi incelendiğinde; yapılan işlem BK m. 182 vd. uyarınca semen bulunmaması sebebiyle satış, m. 232 vd. uyarınca karşılık mal bulunmaması sebebiyle trampa, BK m. 248 vd. uyarınca mülkiyet devri gerçekleşmesi sebebiyle kira ve Tahsis (Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkındaki Yönetmeliğinin 3/ğ maddesine göre "Tahsis: Mülkiyeti kendilerinde kalması koşuluyla kamu idarelerince, kanunlarında belirtilen kamu hizmetlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla mülkiyetlerindeki taşınmazların, birbirlerine veya köy tüzel kişiliklerine; Hazineye ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin ise, Maliye Bakanlığınca hizmetin devamı süresince kamu idarelerinin ve köy tüzel kişiliklerinin bedelsiz olarak kullanımına bırakılmasıdır.") olarak nitelendirilemeyip, Müdürlükçe yapılan işlemin niteliğinin bağış olduğu açıktır. Anılan hükümler incelendiğinde Belediyenin (Belediye Başkam, Belediye Encümeni, Belediye Meclisi) bedelsiz devir yani bağış (BK m. 234 vd) yapma ehliyetinin bulunmadığı da aşikardır. Yapılan işlemle ilgili olarak,               


Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünün 2009/4 Sayılı İç Genelgesine (Sıra No:4) dayanılarak İlgili Muhakemat birimine bilgi verilerek Tapu İptal ve Tescil Davası açılması hususunda yazışma yapılmasının yerinde olacağı, kanaat ve sonucuna varılmıştır.                 


5393 Sayılı Belediye Kanunun 75/d maddesinde; Belediye ait taşınmaz malların, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebileceği veya süresi 25 yılı geçmemek üzere tahsis edebileceği, kiraya verebileceği ve bu taşınmaz malların tahsis amacı dışında kullanılması halinde tahsis işleminin iptal edileceği belirtilmiştir.                


Buna göre; Belediyeye ait taşınmaz malların asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak adı geçen kuruluşlara devrinin talebi halinde resmi senet düzenlenmek sureti ile devir işlemlerinin karşılanması gerekmektedir.   



Tapu masrafı hesaplama programı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön