28 / 04 / 2024

Tapuda eşe devir nasıl yapılır?

Tapuda eşe devir nasıl yapılır?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış deniyor. Tapu devir işlemlerinde ne kadar vergi ödenir? Tapuda eşe devir nasıl yapılır?




Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış (hibe) denir. Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı söz konusu oluyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyorlar. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.


Tapuda eşe devir nasıl yapılır?


1) Bağışlamak suretiyle, yani para almadan yapılabiliyor. Bu durumda, ivazsız  bir mal intikal etmiş olduğundan, eşinizin Veraset ve İntikal Vergisi ödemesi söz konusu oluyor. Eşiniz kanuni mirasçınız olduğundan Veraset Vergisi yüzde 50 indirimli uygulanıyor. Eşiniz, tapu tarihinden itibaren bir ay içinde, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verir. Devredeceğiniz daire hissesine isabet eden Emlak Vergisi değerinin 160 bin liraya kadar olan kısmı üstünden yüzde 5, sonraki 350 bin lira için yüzde 7,5 oranında hesaplanacak Veraset ve İntikal Vergisi’ni, her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere 3 yılda 6 eşit taksitte ödemesi gerekiyor.


2)Tapu devrinde ise eşinizin Emlak Vergisi değeri üstünden ‘binde 68,31 oranında Tapu Harcı ödemesi gerekiyor. Ancak, dairenizin yarı hissesini eşinize satarsanız Veraset ve İntikal Vergisi olmuyor. Aile içinde eşler arasında borç para alışverişi olabileceğinden, dairenizi borçla eşinize satar, eşiniz de ne zaman isterse o zaman borcunu size ödeyebiliyor. Tapu devrinde ise Emlak Vergisi değerinden az olmamak üzere satış değeri üstünden binde 20 siz, binde 20 eşiniz Tapu Harcı ödemeniz gerekiyor.


Tapuda eşe devir için gerekli belgeler;

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


 

İşlemin Mali Yönü

 

1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden binde 59,4 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor.

2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.

3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

 


Tapunun mirasçılara intikali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön