28 / 04 / 2024

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Kira şerhi işlemi özellikle uzun vadeli kiralama dönemlerinde gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğüne işlenmesi olarak ifade ediliyor. Peki, bu işlemin ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...



Kira sözleşmeleri ev sahibi ile kiracının haklarını koruyor. Kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulmadığı takdirde ev sahibinin de kiracının da hakları doğrultusunda dava açılabiliyor.  Taraflar kira sözleşmesi yaparken kendini güvenceye almak isterlerse  aralarında anlaşarak tapuya kira şerhi de koydurabiliyorlar. 

Kira şerhi; özellikle uzun dönemli kiralama işlemlerinde mülk sahibi ile kiracı tarafından hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlem noter tarafından yapılabiliyor. 

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Bu şerh ile gayrimenkul üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince talep edilemiyor. Evi satın alan yeni ev sahibi bu şerh ile kira sözleşmesini kabul etmiş oluyor. 
     
Kiracıya uzun süreçte büyük avantajlar sağlayan bu şerh için herhangi bir süre sınırı olmayıp kira sözleşmesinin süresi boyunca şerh edilebiliyor. Sürenin sona erip sözleşmenin kendiliğinden uzaması halinde bu uzamanın da tapu siciline şerh edilmesi gerekiyor. 


Geri Dön