06 / 05 / 2024

Tapuda ödenen vergiler!

Tapuda ödenen vergiler!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım gibi işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu işlemler için belli harç ve vergiler ödeniyor. İşte tapuda ödenen vergiler..



Tapuda ödenen vergiler!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım gibi işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu işlemler için belli harç ve vergiler ödeniyor.


Peki, alıcı ve satıcılar ne kadar harç öder? Hangi vergileri ödemek ile mükellef olur?


1. Tapu harcı

Tapu harcı, taşınmaz malın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor. 


Ancak uygulamada bu bedelin hepsi alıcı tarafından da ödenebiliyor. Bu durum, tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre değişkenlik gösterebiliyor.


2. Tapu döner sermaye bedeli

Tapuda yapılan satış için ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedel 2015 yılı için 82,50 TL olarak tahsil ediliyor. Bu bedeli yalnız alıcı ödüyor.


3. Tapu gelir vergisi

Taşınmaz satışı sonrasında satıcıların ödemesi gereken masraflardan biri de gelir vergisi oluyor. Değer artış kazancı vergisi olarak da bilinen bu vergi, taşınmazın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.



Gayrimenkul iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön