29 / 04 / 2024

Tapuda satışa arz şerhi ne demek?

Tapuda satışa arz şerhi ne demek?

Satış vaadi, ilerideki bir tarihte bir malın satışını taahhüt niteliğinde ön akit deniyor. Sözleşmeler noter tarafından yapılıyor. Peki, tapuda satışa arz şerhi ne demek?



Tapuda satışa arz şerhi ne demek?

Satış Vaadinin Şerhi: Satış vaadi, ilerideki bir tarihte bir malın satısını taahhüt niteliğinde ön akit olarak ifade ediliyor. Satış vaadi sözleşmeleri noter tarafından düzenleniyor. İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkün oluyor. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmiyor. Ancak taraflar arasında on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurmaya devam ediyorlar.


İcra dairesi taşınmazların bulunduğu yerin adetlerine göre en elverişli tarzda artırma şartlarını tesbit ediyor. Satışa arz şerhi için talepte bulunulması gerekiyor.


Taşınmazlar, satış talebinden nihayet iki ay içinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır. Bu hususla ilgili açıklamalar İcra ve İflas Kanunu'nda şöyle açıklanıyor;


İlgili kanun maddesi;


Madde 96.- (Değişik: 18/2/1965 – 538/53 md.) Borçlu, elinde bulunan bir malı başkasının mülkü veya rehni olarak gös­terdiği yahut üçüncü bir şahıs tara­fın­dan o mal üzerinde mülkiyet veya rehin hakkı iddia edildiği takdirde, icra dairesi bunu haciz ve icra zabıtlarına geçi­rir ve keyfiyeti iki tarafa bildirir.



Madde 123.- Taşınmazlar, satış talebinden nihayet iki ay içinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır.



Madde 124.- İcra dairesi taşınmazların bulunduğu yerin adetlerine göre en elverişli tarzda artırma şartlarını tesbit eder.


Bunları ihtiva eden şartname artırmadan evvel en az on gün müddetle icra dairesinde herkesin görmesi için açık bulundurulur.



Satışa arz şerhi talebi..


T.C.

…………………………………

.....…... İcra Müdürlüğü


0000/000000E



… …. BÖLGE TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ'NE


ALACAKLI     : …


VEKİLİ       : Av. …


BORÇLU       : …


İPOTEK VEREN    : …


TAŞINMAZ BİLGİSİ   : …


Kayden ipotekli ve dosyamızdan İİK 150/C şerhi olan taşınmazın satışına geçildiğinden satışa arz şerhi verilerek bundan sonra gelecek haciz ve şerhlerin müdürlüğümüze bildirilmesine ve son takyidatın gönderilmesine karar verilmiştir.



Karar gereğinin ifası ile yapılacak işlemden müdürlüğümüz dosyasına bilgi verilmesi rica olunur. 


........ İCRA MÜD.YRD.



Tapuda satış işlemleri için gerekli evraklar!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com




Geri Dön