30 / 04 / 2024

Tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Tapuda soyadı değişikliği, yapılan bir yanlışlık nedeni ile gerçekleştiği gibi gayrimenkul sahibi evlenen bayanların da soyadı değişminden dolayı yapılabiliyor. Peki, tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır?



Tapuda soyadı değişikliği nasıl yapılır?

1458 Sayılı "Sicil Üzerinde Yapılmış Olan Hataların Tashihi" Konulu Genelge gereğince soyadı tapuya yanlışlıkla farklı olarak yazıldıysa dava açılmadan, söz konusu yanlışlık düzeltilebiliyor. Genelgeye göre soyisim yanlışlığı istek halinde tapu sicili müdürü tarafından düzeltiliyor.


Bunun yanı sıra evlenmiş veya boşanmış varlıklı bayanların soyisim değişikliği halinde dava açarak soyisim değişikliğini gerçekleştirmesi ve harç bedelini ödemesi gerekiyor.


4684 Sayılı Kanun’un 23/B maddesi gereğince gayrimenkulü olan bayanlardan, evlenme nedeniyle tapuda soyadı değişikliği yapılırken onbinde 5 oranında harç ödeniyor. 


Örneğin, 500.000 TL’lik bir gayrimenkulü olan gelin kız, evlilik nedeniyle soyadı değiştiği için yeni soyadına göre, tapu kayıtlarında değişiklik yaptırırken artık 250 TL. “kayıt tashihi” harcı ödeyecek.


Aynı şekilde gayrimenkul sahibi boşanan bayanlar da “genç kızlık soyadına göre”, tapu senetlerinde değişiklik yaptırmak zorundalar. Tapudaki evlilik soyadlarının, genç kızlık soyadına dönüşmesi işleminde, onbinde 5 oranında “kayıt tashihi” harcı ödemeleri gerekiyor.


Ancak boşanırken, hakime, boşandıktan sonra kocasının soyadını kullanmak istediğini bildiren bayanlar, kocanın da onayı alınarak aynı soyadını kullanabiliyorlarsa, soyadı değişikliği olmadığı için harç ödemiyorlar.


Tapu yanlışlığı nasıl düzeltilir?



Geri Dön