Sektörel

Tapuda yeni dönem: 2024'te 'Türkiye Tapu' uygulaması başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Tapu uygulamasını hayata geçirmek için düğmeye bastı. Uygulama ile tapu işlem başvurularına ek güvenlik getirilmesi planlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Türkiye Tapu' uygulamasının başlayacağını ilan etti. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Tapu uygulamasını hayata geçirmek için düğmeye bastı. Uygulama ile tapu işlem başvurularına ek güvenlik getirilmesi planlanıyor.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen tapu işlemlerine ek güvenlik getiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Türkiye Tapu" uygulaması için hazırlıklarına devam ediyor. Uygulamanın 2024 yılının sonunda devreye girmesi planlanıyor. Hedef, tapuda şeffaflık ve güvenliğin artırılması.

ELEKTRONİK İMZA GEREKECEK 

TRT Haber'e göre uygulamayı kullanacak vatandaşlardan mobil veya elektronik imza istenecek. Süreç, mekan ve kişiye bağlı olmadan yürütülebilecek. Tapu işlemleri, pratik ve hızlı bir şekilde tamamlanabilecek.

Uygulamanın devreye alınması ile; harç bedeli hesaplama, tapuda sorgulama, başvuru, iptal ve devir işlemlerinin yapılması planlanıyor. Öte yandan tapu bağışlama, ipotek ve terkin işlemleri de uygulama kapsamında.

NOTERDE TAPU DÖNEMİ 

Arsa, konut, tarla, iş yeri gibi taşınmaz satışlarının noterliklerde de yapılabilmesine imkan sağlayan uygulama temmuz ayında start aldı. Yasal düzenleme ile geçen sene 28 Temmuz'da yargı paketiyle hayata geçen taşınmaz satışlarının noterliklerde de yapılabilmesine imkan sağlandı. 

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 boyutlu şehir modellerinin üretilmesinde katkı sunacak '3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi'ni hayata geçiriyor. 

TAPUDA 3 BIYUTLU DÖNEM

Proje ile şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, "Vatandaşlarımızın, yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırıyoruz. Proje ile sel, deprem ve heyelan gibi afetlerin sonrasında arama kurtarma ve hasar tespitini, yeni şehirleşme çalışmalarını, mevcut yapı stokunun tespitini yapabileceğiz. Projesini tamamladığımız kentlerde, yılbaşından itibaren vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacağız" dedi.

Projeyle; işlem süreci, kadastro veri kalitesinin arttırılması, mimari projelerin taranarak modellenmesi ve 3 boyutlu fotogrametrik şehir modellerinin oluşturulması sağlanacak. Öte yandan binaların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesi ile de vatandaşların ilave bürokrasiden kurtarılması sağlanacak.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 350 bin konut ve 1.5 milyon TL destek müjdesi!

Ziraat GYO'nun 4 gayrimenkulünün 2023 yıl sonu değeri belli oldu!