27 / 04 / 2024

Tapusu olanlar dikkat! Kentsel dönüşüm nedeniyle tapular tehlikeye mi girdi?

Tapusu olanlar dikkat! Kentsel dönüşüm nedeniyle tapular tehlikeye mi girdi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun, 'mülksüzleştirme' kanunu olarak eleştirilirken insanlar "Tapularımız tehlikede mi?" sorusuna cevap arıyor. Kentsel dönüşüm avukatı Çiğdem Kezer ve KİPTAŞ Genel Başkanı Ali Kurt, yeni kanunu yorumladı. İşte detaylar...



Kentsel Dönüşüm Kanunu, Meclis’te kabul edildi ve ardından Resmi Gazete'de yayımlandı. Deprem gerekçesiyle yürürlüğe giren 'Kentsel Dönüşüm Kanunu’yla insanların konutuna 'rezerv alan' kararıyla el koyulmasının önü açıldığı iddia edilirken, kanun 'mülksüzleştirme' kanunu olarak eleştiriliyor. İnsanların aklında ise "Tapularımız tehlikede mi?" sorusu yer alıyor.

Halk TV'deki bir programa katılan Kentsel dönüşüm avukatı Çiğdem Kezer ve KİPTAŞ Genel Başkanı Ali Kurt, merak edilen sorulara cevap verdi.
KİPTAŞ Genel Başkanı Ali Kurt, "Geçmişte yapılan yanlış uygulamalar yüzünden insanlar biraz ön yargılı davranıyor yasaya. Uygulamalarını görmeden henüz bir şey söylemek yanlış.
Bu yasayla yapılamayacak çok az iş var. Yasada çok basit tarif var. Riskli bina ilan ettiğiniz bölgeyi 6 ay içinde tahliye etmelisiniz. İstanbul'da pek çok alan riskli. Yasa uygulanmıyor çünkü. İrade problemi var.
Uygulama açısından pratik maddelerin olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Tapusu olanlar dikkat! Kentsel dönüşüm nedeniyle tapular tehlikeye mi girdi?

"ESKİ YERLEŞİM ALANLARININ REZERV ALANI OLMASININ ÖNÜ AÇILDI"

Öte yandan, kentsel dönüşüm avukatı Çiğdem Kezer ise şunları söyledi:

"6 Şubat deprem felaketinin ardından çalışmalar hız kazandı. Yasa çalışmaları ile beraber değişiklikler TBMM’te sunuldu ve yasalaştı. Burada rezerv alanlara yönelik birçok soru ve iddia ortaya atıldı.
Rezerv alanın da yasada tanımı değişti. Yeni yerleşim bölgesi ibaresi çıkarıldı yalnızca. Eski yerleşim bölgelerinin rezerv alanı olmasının önü açıldı.

Tapusu olanlar dikkat! Kentsel dönüşüm nedeniyle tapular tehlikeye mi girdi?

Örneğin bazı sorular geliyor. Kadıköy’de ikamet eden bir vatandaş dönüşüme karşı çıktığı zaman benim mülkiyetimi alarak başka yere taşıyabilirler mi diye.

Böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Zira mülkiyet hakkı kanunlarla korunuyor. Özellikle yeni alan ibaresi çıkarılarak eski alanın tanımın içine konulmasıyla ilgili tedirginlik yaşandı. Bazı bölgeler kentsel dönüşüm kapsamı veya afet riski içinde yer alıyorsa buraya yapılaşmaya kapatabilir. Belirlenen bölgelerde rezerv alanı oluşturulabilir. Şimdilik uygulamayı bilmiyoruz."

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı!

Bakan Ersoy’dan konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin şoke eden açıklama!

Konut alım satımda yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor!


Geri Dön