16 / 05 / 2024

Tapusunu kaybedenler aman dikkat! Hepinizin başına gelebilir! Hemen acil önleminizi alın!

Tapusunu kaybedenler aman dikkat! Hepinizin başına gelebilir! Hemen acil önleminizi alın!

Tapusunu kaybeden vatandaşlar tapunun başkasının eline geçmesi durumunda mağduriyet yaşayıp yaşamayacağını sorguluyor. Peki, tapusunu kaybeden hak sahipleri ne yapmalı? İşte detaylar...



Karar'da yer alan detaylara göre, tapu senedinin kaybolması halinde tapuyu bulan kişilerin taşınmaz üzerinde herhangi bir işlem yapması mümkün olamaz. Zira tapu kayıtları üzerinde farklılık ancak ilgilileri tarafından gerçekleştirilebilir. 

Tapu kayıtları üzerinde değişiklik yapılması için taşınmazın sahibi veya sahibinin yetkili kıldığı vekili işlem yapabilir. Kayıp tapuyu bulan kişi taşınmaz hakkında herhangi bir hak iddia edemez.

Tapusunu kaybedenler aman dikkat! Hepinizin başına gelebilir! Hemen acil önleminizi alın!

YENİ TAPU BELGESİ NASIL, NERDEN ÇIKARILIR?

Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonrasında taşınmazın sahibine verdiği tapu kaybolursa bu tapu belgesi ancak tapu müdürlükleri tarafından yeniden düzenlenir.

Tapunun alınması için taşınmazın yer aldığı bölgedeki Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekiyor. Tapunun alınması için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderken vatandaşın yanında nüfus cüzdanını bulunması gerekiyor. Tapu Sicil Müdürlüklerinde yalnızca resmi kimlik belgeleri ile işlem yapılabiliyor. Kimlik kartı olmayanların pasaportu da kabul ediliyor.

HİSSELİ TAPULARDA DURUM NASIL İLERLİYOR?

Kaybolan tapunun çıkartılması için öncelikle taşınmazın yer aldığı Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmekiyor. Tapu kaydının çıkartılması işlemi için nüfus cüzdanı gibi resmi kimlik belgeleriyle başvuru yapılması şartı bulunuyor.

Paylı mülkiyet hisseleri üzerine haciz konulup konulamayacağı ise Türk Medeni Kanunu’nun 688. maddesinin 3'üncü fıkrasında açıkça belirtiliyor. Fakat, bu madde paylı mülkiyet hisselerinin taşınır, taşınmaz veya alacaklar üzerinde olmasına göre ayrım yapmıyor.

Hisseli tapuların tek tapuya çevrilmesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi uygulaması yapılmadığı durumlarda mümkün oluyor. Uygulama zamanında, paylı mülkiyet hisselerine düzenleme ortaklık payı (DOP) kesildikten sonra kalan pay, hisseli olarak tahsis edilebiliyor. Hissedarlar daha sonra hisselerini satın alarak ya da birden fazla parsel tahsis edildiyse, parselleri aralarında taksim edebilirler.

Sonuç olarak, hisseli tapuların tek tapuya çevrilmesi ve kaybolan tapuların çıkartılması gibi işlemler için ilgili evrakların ve belgelerin doğru bir şekilde gerekli yerlere ulaştırılması gerekiyor.

Kripto para borsasından 10'uncu yıla özel Lamborghini marka lüks spor otomobil çekilişi!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında düşüş! Nisan ayında 179 bin 504 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı


Geri Dön