03 / 05 / 2024

Tapusuz arsanın kurtarılma ihtimali var mı?

Tapusuz arsanın kurtarılma ihtimali var mı?

Bilindiği gibi bir arsayı almak istediğinizde öncelikle tapusunun olması gerekir. Ancak bazı alanlardaki arsaları almanız durumunda tapusu olmayabilir. Tapusuz bir arsayı aldığınızda hak kazanmak için bazı yollara başvurulur. Peki tapusuz arsa kurtarılabilir mi, neler yapılabilir?



TAPUSUZ ARSAYI KURTARMA İMKANI VAR MIDIR?

Türk Medeni Kanunu'nun 705. Maddesi, sahip olunan arsalarla ilgili durumlarda tapusuz arazilere hak iddia edilmesini mümkün kılar. Bu hüküm, miras, icra veya mahkeme kararı gibi durumlarla ilgili olarak tapu belgesi olmayan arsaların üzerinde hak sahibi olma imkanı sunar.  Özellikle zilyetlik kavramı, tapusuz arazilerde hak talep etme konusunda önemli bir çözümdür.

Tapusuz bir arazinin hak talebi durumunda, eğer başka bir hak sahibi ortaya çıkmazsa, hak talebinde bulunan kişinin adına tapu düzenlenir ve arsa tapusu bu kişiye verilir. Ancak, bu alanda başka bir kayıtta başka bir hak sahibi görünüyorsa, idari ve adli dava açılır ve belirsizlik hukuk yoluyla giderilir. Hak iddia eden kişi, açılan davada haklı bulunursa arsa tapusu bu kişiye geçer ve arsanın sahibi olur. 

Tapusuz arsanın kurtarılma ihtimali var mı?

İMAR KANUNU KAPSAMINDA TAPUSUZ ARSA MEVZUATI NEDİR?

Tapusuz arsa sorunları, İmar Kanunu'nun 18. Maddesi tarafından ele alınmaktadır. Bu madde, koruma altına alınması gereken yapıların haritalar ve diğer belgelerle belirtilmesini zorunlu kılar. Bu hüküm, sahip olunan arazinin sınırlarının kesin bir şekilde çizilmesine olanak tanır. Bu sayede mülk sahibinin haklarının sınırları net bir şekilde belirlenirken, arsa üzerindeki hak sahiplerinin kim olduğu konusu belirsiz kalır. Bu nedenle gerçek hak sahipleri, tapusuz arsa ile ilgili hak talebinde bulunmak durumundadır.

TAPUSUZ ARSAYA TAPU ÇIKARILABİLİR Mİ?

Eğer bir arsa kesintisiz olarak 20 yıl boyunca aynı kişi tarafından kullanılıyorsa, tapusuz arsanın tapusu çıkarılabilir. Yani, devlete ait olan arsanın tek bir kişi tarafından bu süre içinde kullanılması durumunda tapu çıkarma işlemi basittir. Ancak, bu arsanın farklı kişiye ait olduğu tespit edilirse tapu çıkarma için hukuki süreç söz konusudur. Devlete ait 20 yıldır kullanılan arsanın tapusunun çıkarılması için belli bir ücret ödenmelidir.

Evinpark Kemer'de hemen tapu, hemen teslim fırsatını kaçırmayın!

Hisseli tapu sahipleri aman dikkat! O işlemi yapmazsanız başınız derde girecek! 

Elinde tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Tapu ve Kadastro'dan son dakika uyarısı geldi! Bunları gözden kaçırmayın!


Geri Dön