25 / 12 / 2024

Tarihi Belkıs Köprüsü'nün 3 ayağı yıkılmaktan kurtarıldı!

Tarihi Belkıs Köprüsü'nün 3 ayağı yıkılmaktan kurtarıldı!

Tarihi Anadolu Selçuklu eseri olan Belkıs Köprüsü'nün ayakları ve taban kısmı sel ve su taşkınlarına karşı güçlendirildi. 7 ayaklı köprünün 3 ayağının yıpranmaya bağlı restorasyonu ve taban güçlendirilmesi yapıldı...




Antalya'da Tarihi Anadolu Selçuklu eseri olan Belkıs Köprüsü'nün ayakları ve taban kısmı sel ve su taşkınlarına karşı güçlendirildi. 230 metre uzunluğunda 7 ayaklı köprünün 3 ayağının yıpranmaya bağlı restorasyonu ve taban güçlendirilmesi yapılarak sel ve su taşkınlarına karşı dirençli hale geldiği belirtildi. Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs beldesi sınırları içinde bulunan tarihi köprü Manavgat-Serik ilçelerini birbirine bağlıyor.


MS 4. yüzyılda yapılan köprü, yıkılmaya bağlı 8 asır önce Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından yeniden yapıldığı ve yöre insanı tarafından 'Eski Köprü', 'Köprü Pazar', 'Sultan Alaaddin' ve 'Belkıs' gibi çeşitli isimlerle anılıyor. Tarihi köprü, 3 yıl önce bölgede meydana gelen şiddetli yağışlarda köprünü bir ayağında oluşan derin oyuklar nedeniyle yıkılma tehlikesi geçirmişti.Günümüzde Serik ve Manavgat ilçelerini birbirine bağlayan köprü, yılın 12 ayı turistler tarafından en fazla ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyor. 


Sekiz ay önce restorasyon ve yenileme çalışması kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen köprünün restorasyonunu, İşsan İnşaat Ticaret ve Sanayi Limidet Şirketi üstlenmişti. Köprünün ihale bedelinin 964 bin lira olduğu ve bir yıl içinde bitirilerek teslim edileceği ifade edilmişti. Tarihi köprünün restorasyon ve güçlendirme çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İşsan İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi Şantiye Şefi ve inşaat mühendisi Bülent Adede, 7 ayaklı köprünün 3 ayağında yıpranma olduğunu ve 3 ayağı Selçuklu mimarisine uygun bir şekilde restore ettiklerini söyledi. 


Restorasyon çalışması kapsamında sel suları ve su taşkınlarında tarihi Belkıs köprüsünün yıpranan 3 ayağı ve zeminini taş döşemesiyle güçlü hale getirdiklerini belirten Adede, firmalarının tarihi köprü restorasyonlarında tecrübeli olduğunu ve Sırplar tarafından yıkılan tarihi Mostar Köprüsü'nü de aslına uygun bir şekilde yeniden onarım planını kendisinin çizerek hayata geçirdiğini kaydetti. Adede, "Tarihi köprünün ayaklarını sel suyu ve su taşkınlarına karşı güçlü hale getirdik. Köprünün restorasyon ve güçlendirme çalışmasını tarihi orijinalitesine uygun yaptık. Tabanda yaptığımız güçlendirme çalışmasıyla şiddetli akan suyun köprünün ayağına verebilecek yıpranma zararının önüne geçtik. Tarihi köprünün asırlar boyunca akan su akışına bağlı yıpranan 3 ayağı güçlü hale geldi. 8 asırlık tarihi köprü bütün güzelliğiyle yerli ve yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor." diye konuştu.


Sultan Alaaddin Keykubat'ın Konya'dan Antalya ve Alanya'ya geçişlerinde Belkıs Köprüsü'nden 4 defa geçiş yaptığı belirtiliyor.


Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Natalia Baranov, 230 metre uzunluğundaki tarihi köprü üzerinde 48 bin Rus turistin 'Geçmiş Zaman' turuna çıktığını kaydetti. 

        

Bölgede, Belkıs Köprüsü yanı sıra Beşkonak Köprülü Kanyon'da Roma döneminde kalma Anadolu Selçuklu Devleti tarafından onarılan Oluk Köprü(Köprülü Kanyon) ve Ali Baba(Gündoğmuş Güneycik köyü) köprüleri bulunuyor.


Risale Haber


Geri Dön