23 / 12 / 2024

Tarihi Çakırkaya Manastırı restore edilecek!

Tarihi Çakırkaya Manastırı restore edilecek!

Tarihi Şiran Çakırkaya Manastırı restore edilecek. Gümüşhane'nin Şiran ilçesindeki 15. yüzyılda kayaların oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü tahrip edilen Çakırkaya Manastırı'nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.



Şiran ilçesindeki 15. yüzyılda kayaların oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü tahrip edilen Çakırkaya Manastırı'nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.


Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çakırkaya Manastırı ile Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'ndeki dört kilisenin restorasyon projesi için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (DOKA) başvuruda bulunduklarını anlattı.


Yalçın,  bu kapsamda restorasyon, restitüsyon ve rölöve projelerinin yapımı için gerekli ödeneğin sağlandığını ifade ederek, "Yapılan projeler Trabzon Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu'na sunuldu. Sunulan bu 5 taşınmaz kültür varlığının restorasyon projeleri onaylandı. Çakırkaya Manastırı'nın restorasyonunun yapılabilmesi için gerekli olan ödenek miktarı Kültür ve Turizm Bakanlığından talep edildi" diye konuştu.


Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak ise ilçenin tarihi değeri olan Çakırkaya Manastırı'ının aslına uygun olarak restore edilmesi ve turizme kazandırılması için Kültür Bakanlığı ile çeşitli yazışmalar yapıldığını anlattı.


- "Bölgenin en önemli değerlerinden"


Çakırkaya Manastırı’nın tabiat doğal parkı olan Tomara Şelalesi yol güzergahında olduğunu belirten Altıparmak,  bu şelaleyi ziyaret eden turistlerin Çakırkaya Manastırı’nı da gezdiğini kaydetti.


Manastırın büyük bölümünün tahrip edildiğini gören turistlerin bu duruma üzüldüğünü dile getiren Altıparmak, "Bölgemizin en önemli tarihi değerlerinden olan, kayalar oyularak yapılan bu manastırın mutlaka restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor. Girişimlerimiz sürecek, bu tarihi değeri korumak ve aslına uygun bir şekilde turizme kazandırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.


Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Demir de Çakırkaya Manastırı’nın olağanüstü güzellikte bir eser olduğunu belirtti.


Gerekli restorasyon yapıldığı takdirde bölge turizmininin hareketleneceğini anlatan Demir,  bunların korunmasına ve ayağa kaldırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasının önemine vurgu yaptı.


Demir, bu haliyle ortaya çıkan olumsuz görünümün Anadolu’daki birçok tarihi eserin kaderi olduğunu belirterek,  manastırda asıl önemli olan resimlerin yok olduğunu sütunlarının da kırıldığını kaydetti.


AA


Geri Dön