23 / 12 / 2024

Tarihi Çakırkaya Manastırı restore edilerek turizme kazandırılacak!

Tarihi Çakırkaya Manastırı restore edilerek turizme kazandırılacak!

Gümüşhane'nin Şiran ilçesindeki tarihi Çakırkaya Manastırı'nın restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığı bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Çakırkaya Manastırı'nın turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı...



Gümüşhane'nin Şiran ilçesindeki tarihi Çakırkaya Manastırı'nın restore edilerek turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığı bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şiran İlçesi Çakırkaya (Kelür) köyü 1295 rakımdaki Kozağaç mevkisinde, kaya oyularak kurulan Çakırkaya Manastırı'nın turizme kazandırılması gerektiğini, bu amaçla proje hazırladıklarını söyledi. 


Manastırın 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyularak yapıldığını söyleyen Yalçın, manastırdan günümüze kilise, şapel ve birkaç küçük mekanın ulaşabildiğini ifade etti. Manastırdaki orijinal kilisenin içerisinde, kayalardan yontularak oluşturulmuş sekiz destek sütün bulunduğunu anlatan Yalçın, "Bu sütunların alt kısımları tamamıyla kırılmış durumdadır. Sadece üst seviyedeki sarkıt şeklindeki parçalarıyla günümüze ulaşan sütunların kalan izlerinde, sütunların gayet düzgün yontulduğu görülmektedir. Kilisenin zemini bir kaya kilisesi için son derece düzgün yapıldı. Kiliseye ait bir giriş ve üç mazgal pencere bulunmaktadır" diye konuştu. Manastırın 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığının tahmin edildiğini, 1848 yılında Piskopos Jeremias Georgas tarafından yeniden kurulduğunu anlatan Yalçın, şunları kaydetti: "Çakırkaya Manastırı tamamıyla kaya kütlesi oyularak yapılmış. Alanı 15x7 metre boyutlarındadır. Bu manastırı restore edebilmek için kurumumuzca Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Doka) kaynaklarından 'Gümüşhane Tarihini Koruyor1 projesi kapsamında restorasyon projesi hazırladık. 


Projemiz Trabzon Koruma Kurulunca onaylandı. Manastırın turizmine kazandırılması için 64 bin liralık proje hazırladık. Kaynak temin edilmesi halinde aslına uygun restore edilecek. "Şiran ilçesi Çakırkaya Köyü Kozağaç mevkisindeki Çakırkaya Manastırı, kaya kütlesinin itinalı işçilik ile oyulmasıyla meydana getirilmiş. Doğu-batı istikametinde sıra destek sütunuyla üç bölüme ayrılan manastırdaki kilisenin taşıyıcı öğeleri arasında kalan dört sütunun meydana getirdiği kare bölümde ise bu bölümü örten, özel bir inşaat tekniği olarak kabul edilen ve elips şekilli bir kubbe inşa etmek için kullanılan kubbeli tonoz pandantifi kullanılmış. 


Ana ve yan kavislerde oyukları bulunan manastırdaki kilisenin batı duvarındaki iki sıra oyuk dizisinin ise ahşap bir galerinin daha önceleri manastırda var olduğu izlenimini veriyor. Manastırda yer alan ve normal mimari unsurlarla yapıldığı bildirilen Çakırkaya Kilisesi'nin batısında bir şapel bulunuyor. Kaynaklarda, söz konusu kilisenin kayalıklar üzerindeki ana kayaya oyulmuş üç bölüm ve yanında küçük bir şapel bulunan kaya kilise olduğu anlatılıyor.


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön