04 / 05 / 2024

Tarihi Evleri Koruma Derneği kurucularından Perihan Balcı yaşamını yitirdi!

Tarihi Evleri Koruma Derneği kurucularından Perihan Balcı yaşamını yitirdi!

Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği (TÜRKEV) kurucularından, ömrünü tarihi Türk konutlarının fotoğraflarını çekmeye adayan fotoğraf sanatçısı Perihan Balcı yaşamını yitirdi. Perihan Balcı'nın cenazesi bugün öğle namazında Levent Camii'nden kaldırılacak.



Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği (TÜRKEV) kurucularından, ömrünü tarihi Türk konutlarının fotoğraflarını çekmeye adayan fotoğraf sanatçısı Perihan Balcı yaşamını yitirdi. Perihan Balcı'nın cenazesi yarın öğle namazında Levent Camii'nden kaldırılacak. 26 yaşında tarihi Türk evlerini fotoğraflamaya başlayan Perihan Balcı'nın fotoğraflarına Prof. Doğan Kuban da kısa kısa mimari bilgiler ekledi.

Perihan Balcı, fotoğraf ve fotoğraf üzerine yazılan bilgilerden oluşan sergisini 1967'de Beyoğlu Şehir Galerisi'nde açtı. Sergi, daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde sergilendi. Dönemin turizm bakanı serginin Paris'te de sergilenmesi için destek oldu. Perihan Balcı'nın bu sergisi, uzun yıllar yurtdışında, Türk kültürüne ait mimari yapıları fotoğraflar üzerinden tanıttı. TÜRKEV ise Türk kültür mirasına hizmet ve sivil mimarisinin korunması amacı ile 1976 yılında Perihan Balcı'nın öncülüğünde kuruldu. Dernek, Anadolu'nun ve geleneksel Türk evleri başta olmak üzere tarihi yapıların, doğal alanların, kültürel değerlerimizin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için projeler üretiyor.


Cumhuriyet

Geri Dön