23 / 12 / 2024

Tarihi Kadı Kalesi gün yüzüne çıkarılıyor!

Tarihi Kadı Kalesi gün yüzüne çıkarılıyor!

Turistik şehirlerden biri olan Muğla'da bulunan; ancak harabeye dönen Kadı Kalesi'nin eski ihtişamına kavuşturulması için valilik çalışma başlattı



Hazırlanacak projeyle bir an önce restore edilmesi planlanan tarihi mekan için Vali Fatih şžahin, 'Doğa harikası bir kaleyi halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz.' diyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki Kadı Kalesi, deniz kenarında 30 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerinde bulunuyor. Günümüze kadar gelen sur duvarı kalıntıları, geç Helenistik ve erken Roma dönemlerine ait. Turistik tesislerin kuşatması altında kalan tarihi kale, gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor.

Muğla Valisi Fatih şžahin, harabeye dönen Kadı Kalesi'nin rölöve ve restorasyonla eski ihtişamına kavuşturulması için çalışma başlattı. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli Hazine arazisi olan Kadı Kalesi'nin, İl Özel İdaresi'ne tahsisi yönünde girişimlerde bulunuldu. Ardından hazırlanacak projeyle bir an önce restore edilerek, işletme hakkının köy muhtarlığına verilmesi planlanıyor. Vali şžahin, ilde turizmin çeşitlendirilerek 12 aya yayılması amacıyla kültür turizmine ağırlık verdiklerini söylüyor. şžahin, yürüttükleri projeler üzerinde aylarca çalışarak belli bir aşamaya getirdiklerini kaydederek, 'Bundan sonraki süreçte son adımları atacağız. Özellikle ilimiz turizminde gün yüzüne çıkmamış, çok fazla potansiyele sahip yerlerimiz var. Bunları bir bir hayata geçirerek hem ilimiz hem de ülkemizin hizmetine sunmayı istiyoruz. Bunların bitirilmesiyle daha fazla yerli ve yabancı turistin ilgisini buraya çekeceğiz.' diyor. Kadı Kalesi'nin de bir an önce restore edilerek, kültür turizmine kazandırılması için büyük çaba sarf ettiklerini dile getiren şžahin, 'Doğa harikası bir yerde inşa edilen kalenin, İl Özel İdaresi'ne tahsisi için girişimlerde bulunduk. Bunun ardından, gerekli kaynağımız da zaten mevcut, bir an önce restore ederek halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.' diye konuşuyor.

Kale alanında yapılan kazılarda ele geçirilen seramiklerden de M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren yerleşim olduğu anlaşılıyor. Cephe duvarları ayakta kalan yapının, 20. yüzyıl başlarında dönemin kadısı tarafından kullanıldığı halk arasında anlatılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 1992 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen kale, çevresini saran turistik tesisler yüzünden yerli ve yabancı turistler tarafından rahatça gezilemiyor. Sur duvarlarıyla yaklaşık 20 dönümlük alana sahip olmasına rağmen 4 dönüme hapsedildiği söyleniyor. Yaz nüfusunun yaklaşık 4 bini bulduğu Peksimet'te üç tane beş yıldızlı ve dört tane dört yıldızlı otel, iki tatil köyü ve çok sayıda tatil sitesi var.

Zaman/KAYBER AVCI


Geri Dön