20 / 11 / 2024

Tarihi Kentler Birliği Üyeleri Kayseri'de buluşacak!

Tarihi Kentler Birliği Üyeleri Kayseri'de buluşacak!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında Tarihi Kentler Birliği üyelerinden yaklaşık 400 kişinin Kayseri’ye geleceğini açıklayarak, şehrin trafiğini rahatlatacak projeler hakkında da bilgi verdi.





Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında Tarihi Kentler Birliği üyelerinden yaklaşık 400 kişinin Kayseri’ye geleceğini açıklayarak, şehrin trafiğini rahatlatacak projeler hakkında da bilgi verdi.

Başkan Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında, “Üst geçitler konusu, trafiğe neşter vurmak, trafik yoğunluğunu azaltmak konusunda çalışma yapmak vardı. Şehre  Ankara  yolundan girdiğimiz takdirde sağdan ve soldan oluşturacağımız linklerle şehrin içine girecek hattı hafifletmek projesi.

Sanayi odası kavşağında yonca yaprağı yapılacak. Dört taraftan gelen araçların hiçbir ışık beklemeden hareket edeceği bir sistem yapılacak. Her istikametten gelen araç trafiğe takılmadan hareket edecek. Güney kuzey aksında da üstten geçiş olacak. İhale hazırlığı içindeyiz” dedi.

Başkan Özhaseki, “İhaleyi aldıktan sonra kanuni süreler bir ay içinde tamamlanırsa Kasım ayı içinde başlayacağız ve 8 ay içinde bu işi bitirmek istiyoruz.

Kanun çıktıktan sonra ilçeleri bilgilendirme toplantısı yaptık. Seçim sonrasında programlar üzerinde çalıştık. Muhtarları ve ileri gelenleri davet ederek ilçelerin sorunlarını tartıştık. İlçeler hakkında program yaptık ve fikirlerini aldık” diyerek şu şekilde konuştu:

“Bütün ilçeleri tabi tuttuk. Büyük projeler çıktı ortaya. Osmanlı’dan birikmiş ne kadar sorunları varsa, yeraltından yer üstüne kadar ne sorunları varsa anlattılar. Doğru işleri yapmak lazımdı, heyecan ve acelecilik vardı. Seçim bitti 31 Mart’ta ve 1 Nisan’da kepçelerin gelmesini beklediler. Biz işin doğru tarafını yaptık. Önce oradakilerle bir kez daha toplandık ve projeleri biten ve mutabık kaldığımız projelerin ihalesini yaptık.

En önemli ilçelerde arıtma tesisi yok, bir çoğunda kanallar eski, tıkalı ve sıkıntılı, bunların baştan sona halledilmesi lazım. Bunları halletmeden kaldırım ve yol yapamıyorsunuz.

5 yer için gençlik, kadınlar merkezi ve çok amaçlı salonlar için ihaleye çıktık. Yapımı başlıyor. İhtiyaç olan yerlerde mezarlıkları devraldık. Gençler Pınarbaşı, Sarız, Yeşilhisar ve Felahiye tarafında mini futbol sahası istemişti. Eylül ayı bitmeden bunların ihalesini yapacağız. Pazar yeri isteyenler vardı. Yüzlerce köyde ilçelerde işlere başladık. Sene başından sonra da diğer ihaleleri yetiştirerek yapacağız.

Devlet demir Yolları ile banliyö hattı için 3 yıldır görüşüyoruz. Yeşilhisar’dan başlayan ve Sarıoğlan’a kadar giden bir banliyö hattı. Burada bir hat var ama banliyö hattı için kullanmak isteyince sinyalizasyon, geçitler istiyor. DDY ile bu konuda prensip anlaşmasına vardık.

Bir taraftan ulaşım rahatlayacak. Sarıoğlan, İncesu ve Yeşilhisar’ın ulaşımı rahatlayacak. OSB’ye gelmek isteyen ve o ilçede oturmak isteyen insanlar var. Bu insanların geliş gidişleri rahat olacak. Tren ile yolculuk olduğu için rahatça işe gelip gidebilecek. İlçelerden göç önlenmiş olduğu gibi OSB’deki istihdam noktasında da sanayiciler rahatlayacak. İlçesinde veya köyünde oturup bahçesindeki nimetlerinden istifade ederek burada çalışmak isteyenlere bir imkan sağlanacak. Kayseri için de büyük bir nimet olacak.

Bir aksilik olmazsa anlaşmalarımıza göre DDY İncesu ve Sarıoğlan hattını önümüzdeki yılın 3. Ayına kadar İncesu ve Sarıoğlan hattını bitirecek. Bir yıla kalmadan bu hatları kullanmış olacağız. Şehir içindeki hattı da en iyi şekilde kullanmış olacağız”

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÜYESİ 400 KİŞİ KAYSERİ’DE BULUŞACAK

Tarihi Kentler Birliği üyelerinin Kayseri’ye gelmesi ile ilgili olarak ise Başkan Özhaseki şunları söyledi:

“Tarihi kentler Birliği 50 üye ile yola çıkmış bir birlik. Tarihi kültürel ve doğal değerlerimizi ön plana çıkaran bir görev üstlenmiş. Yıllarca başkanlığını yaptım.350 üyeye yaklaşan bir sayı var. Bütün iller bu birliğin üyesi. Bu bizim açımızdan önemli. Türkiye bir açık hava müzesi gibi. Dünyanın en eski iki yerleşim yeri var. Onlarca medeniyetin yaşadığı coğrafyada yeraltında ve yer üstünde o kadar çok zenginlikler var ki. Sadece onları ciddi bir şekilde pazarlayarak ayakta kalabiliriz. Kayseri’de bile rahmet okuduğumuz belediye başkanları tarihi eserleri yerle bir ettiler. Bilmedikleri için. Şimdi artık elimizde olanları ayağa kaldırıyoruz. Hafta sonu 400’den fazla misafirimiz var. 3 gün boyunca Kayseri’de ağırlayacağız. Konu başlığımız Kültür Öncelikli Kalkınma Modeli, Kayseri’ye gelen arkadaşlarımıza kültür yolu projesini ve tarihi eserle ilgili çalışmaları anlatacağız. Kayseri modelini anlatacağız.

Kayseri’de yüzlerce tarihi eser var, önemli bir kısmı meydan çevresinde. Bir güzergah belirliyoruz ve oradan başlayacağız. Kültür yolu Selçuklu Müzesinden başlıyor. Bu yolu takip ettiğimizde bütün tarihi eserlere ulaşabilecekler. Tabelalar olacak, misafirlerimiz geldiğinde şaşırmadan takip edebileceğiz. O tarihi eserlerin içine bir fonksiyon yükleyeceğiz. Fonksiyonsuz bir tarihi eser kalmayacak. Sahabiye medresesini vakıflardan devraldık. Eski kitapların satıldığı bir mekan olacak. Devamında karşımıza tarihi Kayseri Kalesi çıkıyor. arkeoloji müzesi ve kültür sanat müzesi olacak. Çağdaş sanatların yapılabildiği bir mekan olacak. Hunat Çarşısı da Türk-İslam sanatlarının icra edildiği yer oluyor.

Devam ettiğiniz çizgi üzerinde bir iş ve fonksiyon koyuyoruz. Kayseri lisesini de düzenledik. İçini milli mücadele müzesi ve eğitim müzesi olacak. Şehitlerimiz ve şöhretli insanlar anısına. Biraz daha ilerlediğiniz zaman Kayseri mahallesi ortaya çıkıyor. Bütün Kayseri yemeklerinin unutulmadan yenilebildiği bir mekan olacak. Kayseri musikisi dinlenecek, mahallede küçük mescidinden, kasabına ve bakkalına kadar olacak. Buraya 10 yıldır emek veriyoruz. Kültür yolunun ne olduğunu Türkiye’ye anlatmaya çalışacağız.

Şehirde ciddi bir gelişme var, elbette eksiklerimiz var yapılacak iş çok. Eğer Anadolu’da 75 vilayet varsa en hızlı gelişen şehirlerin başında Kayseri geliyor. Bizim belediyeciliğe yüklediğimiz mantık var. Bunu anlatmaya çalışacağız.”


Milliyet


Geri Dön