18 / 11 / 2024

Tarihi yarımada ranta mı açılıyor?

Tarihi yarımada ranta mı açılıyor?

Fatih Belediyesi'nin aldığı kararla 2. ve 3. derece tarihî eserler, bu eserlerin bitişik ve karşı parsellerindeki yapılaşma için ilçe belediyesi yetkili kılındı.




Fatih Belediyesi'nin aldığı kararla 2. ve 3. derece tarihî eserler, bu eserlerin bitişik ve karşı parsellerindeki yapılaşma için ilçe belediyesi yetkili kılındığını belirten CHP'li belediye meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu, yargı kararlarının sonucu beklenmeden tarihî yarımadanın ranta açıldığını öne sürdü.


Eski İstanbul'un kalbi ‘tarihî yarımada'nın yapısını tamamen değiştirecek bir karara imza atan Fatih Belediyesi'nin 2'nci ve 3'üncü derece tarihi eserler ve yakınlarındaki parsellerle ilgili yapılaşma kararlarında koruma kurullarını devreden çıkarmasına yönelik tepkiler sürüyor. Tarihî yarımadayı imara açma planının devreye girmesiyle 2. ve 3. derece tarihi eserlerin olduğu alanları yapılaşmaya açmak için belediye izni yeterli olacak.


Muhalefetin ‘ret' oylarına rağmen alınan kararla tarihî yarımadanın ranta açılacağını öne süren Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, “2014 Mayıs ayında Fatih Belediyesi Anıtlar 4 No'lu Koruma Kurulu'ndan bir yazı almış. Yazıda, ‘plan notlarında bize sormadan değişiklik yapabilirsiniz' ifadesi var. Anıtlar Kurulu bu yetkiyi neye dayanarak devretti? Neden bu karar bir yıl bekletildi de şimdi karşımıza çıkarıldı? Durup dururken böyle bir yazıyı bir yıl önce neden yazsın? Kurulun yapısı itibarıyla ya bakanlıklardan ya da bir üst kuruldan talimat almış olma ihtimali var.” dedi.


Soylu, kararla birlikte seçim yatırımı için korunması gereken yerlerde bile ruhsat verilebileceğini öne sürdü. Bütün denetimin belediyenin inisiyatifine bırakıldığının altını çizen Soylu, şunları kaydetti: “Hâlbuki, Anıtlar Kurulu uzman ve bağımsız akademisyenlerden oluşur. Belediye yazıyı bir yıl önce alıyor ve mahkemenin aleyhlerinde karar aldığı haftaya kadar bekletiyor. 3 AKP'li meclis üyesinin meclis gündemine getirmesiyle CHP'nin muhalefetine rağmen oyçokluğuyla teklif kabul ediliyor. Anıtlarda incelenmeyi bekleyen kaç ruhsat dosyası varsa şimdi bunların hepsi belediyeye devredilecek.”


Süreçte neler oldu?


Fatih Belediyesi'nin hazırladığı 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planının iptali için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma, yedisine ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı verildi. Fatih Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu karara itiraz etti. Yüksek mahkeme itirazı kabul ederek dava konusu yerler için yeni bilirkişi heyeti oluşturularak yeniden inceleme yapılmasına hükmetti. Fatih Belediyesi yeni heyetin raporu beklemeden, imar plan notlarında koruma kurullarını devre dışı bırakan teklifi hazırladı.



Zaman 



Geri Dön