08 / 01 / 2025

Tarihi yarımada tam turizm merkezi olacak!

Tarihi yarımada tam turizm merkezi olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölgeye ilişkin yeni bir karar aldı. Buna göre Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü gibi merkezler turizme açılacak.



İstanbul'da tarihî yarımadada yaşayanlara kötü haber var. Büyükşehir Belediyesi, bölgeye ilişkin yeni bir karar aldı. Buna göre Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü gibi merkezler turizme açılacak. Tarihî yarımadada yaşayan vatandaşların taşınması gündemde. Belediye kararı gizli tutuyor. İBB Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, tarihi yarımadayı sadece Turizm faaliyetlerine açacak bir karar aldı. Sultanahmet, Ayasofya, Eminönü gibi bölgede korunan eski yerleşim yerleri turistik bir şehre dönüştürülecek. Plana göre yüzyıllardır eski İstanbul'un kalbi olan mahallelerde yaşayan vatandaşların taşınması da gündeme gelecek. Öte yandan Fatihlilerin tepkisinden çekinildiği için kararın İBB'nin sitesine konmadığı belirtiliyor. Fatih Belediyesi Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu, “Bölge halkının yararına olabilecek sınırlı sayıdaki pansiyonculuk faaliyeti genelleştirilerek tarihi yarımadanın bir rant aracı olması hedefleniyor. Bölgeye güçlü sermayenin girişiyle toplu bina alımları ve vatandaşların mecburen tarihi yarımadayı terk etmesi gerçekleşecek.” diye konuştu.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in bölgenin turizme ve otelleşmeye açılması yönündeki talebi, İBB Meclisi'nde de kabul gördü. Muhalif üyelerin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyeler, Suriçi'ni vatandaşa kapatıp turistlere açacak karara ‘evet' dedi. Belediye Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu'ya göre bölgedeki ticari ve turistik yapılaşma artacak. Bölgedeki turistik tesislere zaten yeterince denetim yapılmadığını vurgulayan Soylu, fonksiyon değişimine gidilecek birçok binanın da yapısının değişeceğini belirtti. Buna göre çatı katına teras yapılacak, binalardaki ticari kullanım artacak. Bu ticari hamlenin kültürel alandaki ulaşımı da içinden çıkılmaz hale getireceğini vurgulayan Soylu, tarihi bölgedeki mahalle dokusu ve tarihi silüetin bozulacağına dikkat çekti.


Karar, UNESCO kriterlerine aykırı


İBB Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu ise konu hakkında özetle şunları söyledi: “Bu karar İBB'nin yaptırdığı tarihi yarımada yönetim planına bile aykırı. Çünkü kabul edilen karar tarihi yarımadada turizm fonksiyonuna yönelik yapılaşmanın önünü açacak. Ancak bu karar alınırken ihtiyaç var mı bakılmamış. Sektör temsilcileri bile suriçinde yatak kapasitesinin yeterli olduğunu söylerken böyle parçalı bir planlama anlayışı çok sakıncalı. Aldığın bu karar diğer yerleri, tarihi eserleri nasıl etkiler diye düşünmen lazım. Karar UNESCO kriterlerine de aykırı. Bu bölgede çok sayıda vatandaş oturuyor ve buraya aitler. Bir yeri koruyorsanız içinde yaşayan mahallelisiyle esnafıyla korumalısınız. Bu karar hakkında koruma kurulları ve meslek odaları tekrar inceleme yaparak gerekirse konuyu yargıya taşıyacaktır.”


MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU


İstanbul 2. İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl temmuz ayında tarihi yarımadanın 1/1000'lik koruma imar planının iptali talebiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37'sine yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 7 konuda ise kısmen durdurma kararı çıkmıştı. Mahkeme, UNESCO'nun dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule'den Ayvansaray'a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemlerin yürütmesini durdurmuştu.


Zaman



Geri Dön