10 / 01 / 2025

Tarihi yarımadada yapıların kat yüksekliği sınırlaması değişecek mi?

Tarihi yarımadada yapıların kat yüksekliği sınırlaması değişecek mi?

Eski İstanbul’un kalbi, “tarihi yarımadayı” skandal bir uzman heyetiyle imara açan Fatih Belediye Başkanı ve TÜRGEV Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Demir 'in tarihi dokuya yönelik saldırıları durmak bilmiyor.



Eski İstanbul’un kalbi, “tarihi yarımadayı” skandal bir uzman heyetiyle imara açan Fatih Belediye Başkanı ve TÜRGEV Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Demir 'in tarihi dokuya yönelik saldırıları durmak bilmiyor. 


Sit alanlarına çok katlı bina yapımının önüne açan skandal kararla birlikte Korunması Gerekli Kültür Varlıkları Envanteri'nde yer alan taşınmazların çevrelerindeki bina yükseklileri için sınır olan 9 metre 50 santimlik yükseklik kararı kaldırılıyor. Yeni komisyon kararıyla 'Anıt eser ve görsel çevre komşuluğundaki' yapılarda kat yüksekliği sınırlaması 5 kadar çıkacak. Ayasofya ve Sultanahmet gibi yüksek yapıların çevresindeki yapı yüksekliğinde de saçak kotu dikkate alınarak uygulama yapılabilecek. Yani Sultanahmet'e çok rezidansın önü açılacak. Kentin en önemli arkeolojik merkezi olan Fatih'te yürütülecek yer altı çalışmalarında ise artık arkeolojik kazılar sismik tarama yeterli olacak. Kullanılacak arkeojeofizik çalışmalara arkeoloğlar ise karşı çıkıyor. Jeoradar, jeomanyetik ve jeoelektrik araştırma sonucunda herhangi bir akeolojik buluntuya rastlanmaması durumunda açık yeraltı otoparkları yapılabilecek. 


Yargıyı bloke etme çabası 


İstanbul 2. İdare Mahkemesi, eski İstanbul’un kalbi tarihi yarımadayı ilgilendiren 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama planın iptali istemiyle açılan davada, 61 konu başlığından 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise kısmen yürütmeyi durdurma karar verdi. Şimdi Fatih Belediyesi o kararın es geçmenin planlarını yapıyor. İdare Mahkemesi’nde durdurma kararı alınan o imar planı Yedikule Bostanları ve Kumkapı’ya kadar olan büyük bir alanın daha fazla imara açılmasına izin veriyordu. 


Psikolog da var muhasebeci de 


O skandal komisyon kararının altına imza atan üyeler ise söyle: 


İmar Komisyonu 


AKP kontenjanından Komisyon Başkanı Bora Selim; 'şehir plancısı', Başkan Vekili Ramiz Polat; 'şehir plancısı', Ropörtör Murat Musaoğlu; 'iç mimar' CHP kontenjanından: Üye Çoskun Yeşilyurt; Komisyondaki tek mimar. Rapora 'red' oyu kullanan isimlerden biri. 


Kültür Varlıklarını Komisyonu 


AKP' kontenjanından Komisyon Başkanı Orhan Narin; 'restoratör', Başkan Vekili Necati Kalkan 'serbest muhasebeci, mali müşavir, bağımsız denetmen', Raportör Cahide Ahmetoğlu; 'psikolog', CHP kontenjanından Üye Hikmet Öz 'el sanatları uzmanı' Komisyon raporuna 'red' oyu veren 2'inci isim. 


Skandal 17-25 Aralık'ta patladı 


Tarihi yarımadaki tescilli asırlık eserlerin sit derecelerinin değiştirilerek imara açılması, 17-25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla da gündeme gelmiş, eski eserlerin ranta kurban edilmesi tepki çekmişti. Patlayan skandalla, Fatih Belediyesi’nin SİT alanındaki arazilerin, bakanlığın gücünü kullanarak illegal olarak imar ve inşaata açılması, SİT alanında yükselen öğrenci yurdunun tamamen belediye bütçesiyle yapılarak Bilal Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Üyesi olduğu TÜRGEV’e '25 yıllığına ücretsiz' tahsis edilmesi; 1’inci derece tarihi eser niteliğinde olan bir iş hanının 2’nci derece tarihi eser statüsüne düşürülmesi için 1.5 milyon dolar rüşvet istemesi gibi yolsuzluk ve usulsüzlükler açığa çıkmıştı. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın AKP'den yeniden aday gösterdiği isimlerden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın adı da, kolluk kuvvetlerinin ‘3’üncü dalga’ operasyonda geçiyordu. 


Bürokrat yakınlarının ‘buluşma noktası’ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'la ismi nerdeyse özdeşleşen TÜRGEV’in yönetim kurulunda Erdoğan ailesinin üyelerinin dışında AKP'li bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanlarının ismi yer alıyor. Bilal Erdoğan (Tayyip Erdoğan’ın oğlu), Esra Albayrak (Tayyip Erdoğan’ın kızı), Serhat Albayrak (Erdoğan’ın damadının ağabeyi), Reyhan Uzuner (Bilal Erdoğan’ın kayınvalidesi), Ziya İlgen (Tayyip Erdoğan’ın eniştesi), Şule Albayrak (Esra Albayrak’ın eltisi), Ahmet Ergün (Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı), Bülent Turan-Mustafa Ataş ve Doğan Kubat (AKP İstanbul Milletvekilleri), Hasan Can (AKP Ümraniye Belediye Başkanı), Mevlüt Uysal (AKP Başakşehir Belediye Başkanı), Mustafa Demir (AKP Fatih Belediye Başkanı), Yasemin Solmaz (İşadamı Remzi Gür’ün kızı), Zeynep Eker Ayhan (Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kızı) 


Mimar vekil’den proje isyanı 


Fener-Balat-Ayvansaray, Yedikule Bostanları gibi tarihi alanların dokusunu bozan projelere Fatih Belediye Meclisi üyesi olduğu dönemde muhalefet eden CHP İstanbul Milletvekili Mimar Gülay Yedekçi, kent mücadelesini şimdi TBMM çatısı altında sürdürüyor. Yedekçi geçtiğimiz günlerde Fatih’te tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle eleştirilen projeleri mimar gözüyle değerlendirerek şöyle konuşmuştu: "Haliç-Metro Geçiş Köprüsü Tarihi Yarımada'nın böğrüne saplanmış bir hançerdir. Tekfur Sarayı Restorasyonu, bir tarihi eserin nasıl tahrip edildiğini görmek isteyenler, Tekfur Sarayı’na gidebilir. Tarihi Yarımada tarihçiler tarafından kartal gagasına benzetilir. Yenikapı Dolgu Alanı Projesi'nden sonra pelikana benzedi. Dünyaya korumak için söz verdiğimiz Tarihi Yarımada’nın topoğrafyasına büyük zarar veren bir proje. Yedikule Bostanları'nın ise betonlaşmasına izin vermeyeceğiz" dedi.


Yurt Gazetesi / Hakan Akpınar


Geri Dön