Ekonomi

Tarım Bakanlığı açıkladı! Hayvansal üretim yapan aile işletmelerine hibe desteği!

Tarım ve Orman Bakanlığı hayvansal üretim yapan küçük aile işletmelerini Kırsal Kalkınma Desteklenmesi Programına dahil ettiğini açıkladı. İşte detaylar...Tarım ve Orman Bakanlığı, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2022-2023 Başvuru Dönemi Uygulama Esaslarını yayımladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvansal üretim yapan küçük aile işletmelerini Kırsal Kalkınma Desteklemesi Programı'na dahil ettiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2022-2023 Başvuru Dönemi Uygulama Esaslarını yayımladı. Hayvancılık yapan ve kalkınmasına öncelik verilen küçük aile işletmeleri Kırsal Kalkınma Desteklemesi Programı kapsamına alındı.

Buna göre, büyükbaşta 5-50, küçükbaşta 50-300 baş hayvanı olan işletmelerin ahır ve ağıl kapasite artırımına, teknoloji yenileme veya modernizasyon yatırımlarına destek verilecek. Söz konusu küçük işletmelere yem hazırlama makinesi, gübre sıyırıcı, süt sağım makinesi, süt soğutma tankı, hayvan kaşıma fırçası, suluk, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri ile yaylacı ve göçerler için 5 kilovata kadar elektrik üretim sistemleri alımlarına Bakanlık tarafından yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

Küçük aile işletmeleri bu destek için sadece ahır ve ağıl başvurularında, kapasite artırımıyla teknoloji yenileme veya modernizasyon niteliğindeki başvurularda bulunabilecek. Küçük aile işletmeciliğine yönelik destekler için proje başvurusunda bulunacak başvuru sahiplerinin, en az 5 en çok 50 büyükbaş ya da en az 50 en çok 300 baş küçükbaş hayvan varlığına sahip olduğunu belgelendirmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklamada görüşlerine yer verilen, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, küçük aile işletmelerinin korunması, rekabet gücünün artırılması ve iktisadi üretim yapmalarına imkan sağlayacak politikaların geliştirilmesine öncelik verdiklerini ifade etti. Ayrıca "Genç Çiftçilerin Desteklenmesi", "Uzman Eller" gibi projelerle de küçük aile işletmelerini desteklediklerini vurgulayan Kirişci, Türkiye'deki mevcut işletmelerin büyük çoğunluğu da 'geçimlik' ve 'yarı geçimlik' aile işletmelerinden oluştuğunu belirtti. Türkiye'de aile çiftliklerinin genele oranının yüzde 90 civarında olduğunu ifade eden Kirişçi, bu işletmelerin aynı zamanda, hayvansal üretim ve arzı açısından tampon vazifesi gördüğünü kaydetti. Kirişçi, verilen desteklerle işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının hedeflendiğini aynı zamanda da kırsaldan kente göçün azaltılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Ziraat’ten çiftçiye müjde! 600 bin TL’ye kadar uzun vadeli ve düşük faizli tarım kredisi verilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çiftçilere müjdeli haber! Destekler de artışa gidildi! İşte detaylar!