16 / 05 / 2024

Tarım ÜFE Mayıs'ta arttı: Aylık artış yüzde 2.14, yıllık artış yüzde 50.79 oldu!

Tarım ÜFE Mayıs'ta arttı: Aylık artış yüzde 2.14, yıllık artış yüzde 50.79 oldu!

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,14, geçtiğimiz senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında da yüzde 50,79 yükseliş kaydetti. İşte merakla beklenen o rakamlar...



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,22 yükseliş, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,01 artış ve balık ve diğer balık yüçılık ürünlerinde yüzde 8,95 artış kaydedildi. 

Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,72 düşüş, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,51 yükseliş ve tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 5,82 artış belirlendi. 

Tarım ÜFE Mayıs ta arttı: Aylık artış yüzde 2.14, yıllık artış yüzde 50.79 oldu!

EN FAZLA YÜKSELİŞ YÜZDE 130'LA YAĞLI MEYVELERDE OLDU 

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 0,87 ile lifli bitkiler ve yüzde 39,57 ile sebze ve kavun-karpuz kök ve yumrular olarak belirlendi. 

Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 129,64 ile yağlı meyveler ve yüzde 115,00 ile çeltik şeklinde açıklandı. 

Bir önceki aya göre  gerileyen alt gruplar sırasıyla, yüzde 7,68 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 0,08 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler olarak belirtildi. 

Tarım ÜFE Mayıs ta arttı: Aylık artış yüzde 2.14, yıllık artış yüzde 50.79 oldu!

Buna rağmen, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 18,67 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 10,91 ile lifli bitkiler şeklinde kaydedildi. 

2023 Mayıs'ta endekste kapsanan 82 maddeden, 24 maddenin ortalama fiyatında gerileme, 50 maddenin ortalama fiyatında ise yükseliş olduğu belirlendi. 

Tarım ÜFE Mayıs ta arttı: Aylık artış yüzde 2.14, yıllık artış yüzde 50.79 oldu!

Tarım ÜFE Nisan verilerine göre ise aylık bazda yüzde 2,32 gerileme, yıllık yüzde 71,52 yükseliş kaydedilmişti. Söz konusu ayda, sektörlerde bir önceki aya göre değişim değerlendirildiğinde, tarım-avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,51 gerileme, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,49, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,16 yükseliş açıklandı. 

Açıklanan rakamlara göre, yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim sergilerken, yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 35,85 ile sebze ve kavun-karpuz kök ve yumrular, yüzde 49,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar olarak belirtilmişti. 

Otomotiv sektöründeki fırsatçılar mercek altında

Küresel piyasalar Fed kararı sonrası temkinli hareket ediyor!

Yaşlı ve engelli maaşı alanlara bayram müjdesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Maaşlar resmen erken yatacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön