09 / 05 / 2024

Tarımda üretici enflasyonu artmaya devam ediyor!

Tarımda üretici enflasyonu artmaya devam ediyor!

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Haziran'da aylık bazda yüzde 4,04 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 57,93 yükseldi. Böylece, ÜFE'de baz etkisi sona erdi ve 7 ay sonra yıllık bazda yeniden yükselişe geçti.



7 ALT GRUPTA YÜKSEK DEĞİŞİM VAR

Bloomberght’nin haberine göre yıllık Tarım-ÜFE rakamlarına göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek oranda değişim yaşadı. Yıllık yükselişin az olduğu alt gruplar, yüzde 2,10 ile lifli bitkiler ve yüzde 22,51 ile tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar olarak belirlendi. Yıllık artışın yüksek seyrettiği alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 118,96 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 93,66 ile sebze ve kavun-karpuz, olarak kayıtlara geçti.

Tarımda üretici enflasyonu artmaya devam ediyor!

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grupta değişim daha düşük çıkarken, 4 alt grup daha yüksek değişim yaşadı. Yüzde 15,42 ile ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 2,64 ile yağlı meyveler önceki aya göre azalış olan alt gruplar olarak kaydedildi. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 6,05 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 5,70 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.


 


 

 


Geri Dön