12 / 05 / 2024

Tariş'te haciz şoku!

Tariş'te haciz şoku!

Kuşadası'ndaki arsaya haciz, Aydın'daki fabrikaya ihtiyati tedbir kararı ve Kahramanlar'daki arsa ile tesislere yapılan ipotek, kurtuluş umutlarına darbe vurdu



Yaklaşık 300 milyon liraya ulaşan borcundan dolayı mali krize giren, çıkış yolu bulmak için 19 Ağustos'ta olağanüstü genel kurul yapmaya hazırlanan Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'ne bir darbe de satıp düze çıkmayı hedeflediği gayrimenkulleriyle ilgili konan ihtiyati tedbir kararlarından geldi.
İzmir Kordon Vergi Dairesi, Tariş Pamuk Birliği'nin vergi borcundan dolayı Birliğe ait Kuşadası'ndaki arsaya 12 milyon 436 bin 81 bin liralık haciz uyguladı. Türkmen Mahallesi'ndeki 9 bin 958 metrekarelik arsaya haczin 17 Temmuz 2009 tarihinde yapıldığı öğrenildi. Vergi dairesinin haciz kararının, Tariş Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban'ın birliğin içinde bulunduğu mali durumu anlattığı basın toplantısıyla aynı gün gerçekleştiği kaydedildi.

SATIŞA ENGEL
Bu arada  İzmir  4'üncü İş Mahkemesi de, 31 Temmuz 2009 tarihinde Aydın Tekstil'e ait gayrimenkulün satışına ihtiyati tedbir kararı aldı. Verilen kararda hakim mal kaçırma ihtimali bulunduğundan, gayrimenkulün borçlu tarafından üçüncü kişilere satış ve devrinin engelleyecek şekilde ihtiyati tedbir kararı alınmasına karar verdi. Ayrıca İzmir 6'ncı İş Mahkemesi'nin de aynı gayrimenkul için ihtiyati tedbir kararı aldığı öğrenildi. Vakıfbank'ın da Kahramanlar'daki Tariş'e ait arsa ve tesisler üzerinde ipoteği bulunduğu da ifade edildi. Bankaya olan borçların ödenmemesi halinde hukuki işlemlerin yapılacağı belirtiliyor.

TEK ÇIKIŞTI
Tariş Pamuk Birliği'nin elindeki en değerli varlıklardan biri olan Kuşadası'ndaki arsaya haciz uygulanması, Aydın'daki iplik fabrikasına yönelik ihtiyati tedbir kararı ve Kahramanlar'daki arsa ile tesisler üzerindeki ipotek, Birliğin kurtuluş umutlarına büyük darbe vurdu. Hem mevcut yönetim hem de Birlik yönetimine talip olanlar, borç sarmalından kurtuluş yolu olarak sahip olunan gayrimenkullerin satışını gösteriyorlardı.

5. KEZ İHALEYE ÇIKTI
Tariş Pamuk Birliği; Tariş Üzüm Birliği'nin yüzde 26 ve Tariş Zeytinyağı Birliği'nin yüzde 1 hisselerinin bulunduğu Kuşadası Atatürk Bulvarı üzerindeki 9 bin 958 metrekarelik arsayı, geçen Haziran ayında beşinci kez satışa çıkarmıştı. Geçmiş yıllarda Tariş'in turizm yatırımcılarına satmak, Kuşadası Belediyesi'nin ise yeşil alan ilan etmek için mücadele ettiği arsa, 'Turizm Bakanlığı'ndan imarlı satılık taşınmaz' başlığını taşıyan ilan ile satışa çıkarılmıştı. Son teklif verme tarihi 8 Temmuz 2009, muhammen bedeli ise 20 milyon lira olarak belirlenen arsanın satışına Kuşadası Belediyesi yine itiraz etmiş, ihaleye teklif gelmemişti.

ÇÖZÜM DEĞİL
Öte yandan Tariş Pamuk Birliği Çalışanları Dayanışma ve Destek Grubu Sözcüsü Alkan Alkan, Birliğin diğer gayrimenkulleri üzerinde de hacizlerin bulunduğunu söyledi. Alkan, "Kuşadası'ndaki arsanın yanı sıra yüzde 99 hissesi Pamuk Birliği'ne ait Aydın Tekstil A.Ş'nin arsası üzerinde de bir tedbir, bir de haciz kararı olduğu ifade ediliyor. Arsa satışları Birlik için tek çözüm olarak gösteriliyor. Oysa ardı ardına gelen hacizlerle bu yol çözüm olmaktan çıkmıştır" dedi. Birlik yönetimini üretici ortaklara ve çalışanlara doğru bilgi vermemekle suçlayan Alkan, "Halen Birlik'ten alacaklı durumda olan bizler, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Haciz ve tedbir kararlarına dair edindiğimiz bilgiler, yapılan açıklamaların gerçekleri tam olarak yansıtmadığını ortaya koymuştur" diye konuştu.
 
Birliğin mal varlığı
* Tariş Çiğli İplik Fabrikası
* İzmir Pamukyağı Kombinası
* Aydın Pamukyağı Kombinası
* Bakım Yenileme Fabrikası
* Pamuk Depolama İşletmesi
* Söke Delistasyon Tesisi
* Kooperatiflere bağlı 5 sawgın, 20 rollergin tesisi
* Aydın Tekstil Fabrikası
* Tariş Ayma'nın yüzde 49.97 hissesi
* Tariş Yemta'nın yüzde 65.05 hissesi
* Tariş Sigorta Acentalığı'nın yüzde 49.80 hissesi
* Kuşadası merkezde 9 bin 958 metrekarelik arsa
* Ege'nin farklı bölgelerinde irili ufaklı gayrimenkuller
Murat Şahin-Sinan Doğan / Yeni Asır


Geri Dön