02 / 05 / 2024

Tarlaya kaç metrekare ev yapılır?

Tarlaya kaç metrekare ev yapılır?

İmar Kanunu gereğince imarsız olan bu tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak belli sınırlamalar dahilinde tarlaya inşaat yapılabiliyor. Peki, tarlaya kaç metrekare ev yapılır?



Tarlaya kaç metrekare ev yapılır?

Tarlalar; toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen araziler oluyor.


İmar Kanunu gereğince imarsız olan bu tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak belli sınırlamalar dahilinde tarlaya inşaat yapılabiliyor. 


Peki, tarlaya kaç metrekare ev yapılır? Tarlaya ne kadar ev yapılabilir?


İmar mevzuatına göre;

-İnşaat alanı katsayısı yüzde 5'den fazla olmamak, 

-Yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, 

-Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, 

-Yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile ev inşaatı yapılabiliyor.


Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik inşaat yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare inşaat yapılamıyor. Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlaya ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor. 


Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabiliyor. 


Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat alanı katsayısı (0.40) ı geçemiyor.



Kaç metrekare arsaya kaç metrekare ev yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön