27 / 04 / 2024

Tasarruf Finansman sektörü 8 yılda yüzde 854 büyüdü! Sözleşme tutarı 106 milyar TL’ye ulaştı! 

Tasarruf Finansman sektörü 8 yılda yüzde 854 büyüdü! Sözleşme tutarı 106 milyar TL’ye ulaştı! 

Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Sektörü ile İbn Haldun Üniversitesi, ‘Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulmasına ilişkin protokole imza attı. İşte ayrıntılar...



Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki Tasarruf Finansman Sektörü ile İbn Haldun Üniversitesi Rektörlüğü arasında, Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulmasına ilişkin protokole imza atıldı. Üniversite bünyesinde FKB’nin desteği ile kurulacak Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi; tasarruf bilincinin oluşması, ürün çeşitliliğinin çoğalması, bilimsel araştırmaların yapılması, finansal okuryazarlığın yükselmesi amacıyla çalışmalar sürdürecek. 

FKB Başkanı Ali Emre Ballı, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan ile Tasarruf Finansman şirketlerinin ve Birlik yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilen imza töreninde FKB Başkan Vekili ve Tasarruf Finansman Sektörü Başkanı Eyüp Akbal önemli açıklamalarda bulundu.

Tasarruf Finansman sektörü 8 yılda yüzde 854 büyüdü! Sözleşme tutarı 106 milyar TL’ye ulaştı! 

KB Başkan Vekili ve Tasarruf Finansman Sektörü Başkanı Eyüp Akbal, söz konusu açıklamasına "30 yılı aşkın süredir yüz binlerce kişinin ev, araba ve çatılı iş yeri sahibi olmasına aracılık eden Tasarruf Finansman sektörü temsilcileri olarak; İbn Haldun Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği ile dayanışma ekonomisinin felsefesinin oluşturulması, bilimsel ve akademik çalışmaların yaygınlaştırılması konusunda önemli bir boşluğu doldurmuş olacağız" ifadelerini kullanarak başladı. 

Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin, dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olan tasarruf finansman modelini hem ülkemizde hem de yurt dışında akademik çalışmaların desteği ile anlatacağına dikkat çeken Eyüp Akbal, yapılacak Ar-Ge çalışmaları ile sektörün ürün çeşitliliğine katkıda bulunulacağının altını çizdi. 

"Yine finansal okuryazarlık alanında önemli bir boşluğu dolduracağız Tasarruf finansman kavramlarının ve diğer finansal araçların hane halkına ve yatırımcılara doğru bir şekilde anlatılması toplumsal tasarruf bilincinin geliştirilmesine ve tasarruf oranlarının artmasına katkı sağlayacak" şeklinde konuşan Akbal, ektörün nitelikli personel ihtiyacının karşılanması açısından da projenin son derece önemli olduğunu dile getirdi. 

Tasarruf Finansman sektörü 8 yılda yüzde 854 büyüdü! Sözleşme tutarı 106 milyar TL’ye ulaştı! 

Yastık altı birikimlerin ülke ekonomisine kazandırılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Eyüp Akbal, "Hükümetimizin tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve konut edindirme seferberliğinde, sektör olarak yer almak istiyoruz. Deprem bölgelerimiz başta olmak üzere kentsel dönüşüm projelerine yönelik ürünler geliştirilmesi de hedeflerimiz arasında" açıklamasında bulundu. 

Akbal, ayrıca devlet katkılı konut edindirme, ilk evim, ilk arabam gibi teşvikli modellerin kapsamına sektör şirketlerinin de dahil edilmesinin, sektörün gelişimini hızlandıracağına, vatandaşın konut ve araba sahipliğini artıracağına dikkat çekti. 

Tasarruf Finansman sektörü 8 senede yüzde 854 büyüdü 

FKB Başkan Vekili ve Tasarruf Finansman Sektörü Başkanı Eyüp Akbal, Tasarruf Finansman sektörünün istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne ve yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğuna vurgu yaptı. 

"2015 yıl sonu itibarıyla 2 şirket, 66 şube ve 1,5 milyar TL aktif büyüklüğüne sahip olan sektör; 2021 yılında 12,3 milyar TL’ye, Aralık 2022’de 14,3 milyar TL’ye ve Haziran 2023 döneminde ise 15,6 milyar TL’ye ulaştı" açıklamasında bulunan Eyüp Akbal, bu gelişmenin sektörün 8 senede yüzde 854 oranında büyüdüğüne işaret ettiğinin altını çizdi. 

Akbal, "Haziran 2023 döneminde toplam 433 adet şube ve 4.130 kişilik bir istihdam büyüklüğüne ulaşan sektörün müşteri sayısı da 337 bin kişi olarak gerçekleşti" rakamlarını da paylaştı ve tasarruf ve finansman dönemine ait sözleşme tutar toplamının da Haziran 2023 tarihi itibariyle 106 milyar liraya ulaştığını belirtti. 

Tasarruf Finansman sektörü 8 yılda yüzde 854 büyüdü! Sözleşme tutarı 106 milyar TL’ye ulaştı! 

İmza töreninde açıklamalarda bulunan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan ise finansal geleceğin güvence altına alınmasına dikkat çekerek, "Bunu sağlamanın bir yolu da tasarruftan geçiyor. Ancak tasarruf derken sadece parayı biriktirmek değil uygun yatırımlarla da değerlendirmekten bahsediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Dünyanın ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçirdiği, bir dar boğaza girdiği şu günlerde tasarruf finansmanının bir kez daha önem arz ettiğine dikkat çeken Arkan, açıklamasını "Kurulacak olan Tasarruf Finansman Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hem FKB çatısı altındaki sektörlerimize hem de ülke ekonomimize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" diyerek tamamladı. 

Temmuzda ortalama konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 TL Oldu!

Konut satışları Temmuz'da 100 bini aştı: Ev alanlar kredi ile değil peşin ödeyerek aldı! 

İpotekli konut satışları Temmuz'da yüzde 7,95 arttı! 


Geri Dön