23 / 12 / 2024

Tasarruflu binalar satışta öne çıkıyor!

Tasarruflu binalar satışta öne çıkıyor!

Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, ekolojik sisteme saygılı yeşil binaların, yakın bir gelecekte, gayrimenkul alırken asıl tercih sebebi olacağını; firma olarak bu alana yatırım yapmayı sürdüreceklerini söyledi.



Türkiye’de her yıl su ve enerji israfıyla yaklaşık 50 milyar lirayı çöpe atıyoruz. Uzmanlar, bu paranın ekonomiye kazandırılmasının mümkün olduğunu söylüyor. Formül ise her 100 liralık inşaat maliyetine ek 5 lira enerji ve gri su maliyeti olarak veriliyor.


Havalar soğuyor ve soğuyan hava daha fazla enerji tüketimini gündeme getiriyor. Her yıl sırf binalarda yalıtım olmadığı için yaklaşık 30 milyar lira, suyu arıtmadan kullandığımız için 20 milyar lirayı çöpe atıyoruz. Isı yalıtımı olmayan mevcut binalarımız yüzünden enerjiyi adeta havaya savuruyoruz. Uzmanlar ise bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Bunun için inşaat firmalarına ciddi görevler düşüyor. İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, binalarda tüketilen enerjinin israf edilmemesi için 2018 yılına kadar 5 milyon konutun ısı yalıtımı yapılmalı. Türkiye'nin cari açığı, yalıtım ile 10 milyar dolar azaltılabilir” dedi. Güney Yapı Yönetim Kurulu Başkanı A.Bülent Güney ise inşaat maliyetinin yüzde 5'ini oluşturan enerji ve gri su yatırımıyla milyarları çöpe atılmadan ekonomiye kazandırılabileceğini aktardı.


Faturalar yüzde 80'e kadar düşer


Her yıl Türkiye genelinde yaklaşık 600 bin yeni konut inşa ediliyor. Uzmanlar, yeni binaların tam anlamıyla yalıtılmasının ve atık suların geri kazanılmasının ülke ekonomisine olduğu kadar vatandaşın cebine de ciddi katkı sağlayacağını dile getiriyor. Bilent Güney, yalıtımın tam olaak yapıldığı sıfır bir binada faturada yüzde 80'e varan tasarrufa ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor. Mevcut binalarda ise yapılan ısı yalıtımının faturaya yansıması yüzde 35-50 olarak veriliyor.


Düne göre daha iyiyiz

Tasarruflu binalar satışta öne çıkıyor!


Nazmi Durbakayım, düne göre daha iyi bir noktada olduğumuzun da altını çizdi. Nitekim bundan 10 yıl öncesine göre markalı konut geliştiren birçok inşaat firması yalıtımı ön planda tutarken binaların daha yeşil olmasına da özen gösteriyor. İnşaatı biten ve halen inşa halinde olan birçok projede bisiklet otoparkı, ısı yalıtımı, atıkların geri dönüşümü ve otoparklarda elektrikli otomobiller için şarj üniteleri yapılıyor. Nazmi Durbakayım, yeşil bina kriterlerine uygun konutlar inşa etmenin sosyal sorumluluk olduğunu da kaydediyor.


1 mumla ısınan evler var


Nitelikli proje yapan birçok firmanın bu konuya özen gösterdiğine dikkat çeken İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, evi bir mumla bile ısıtmanın mümkün olduğunu söyledi. Durbakayım, “ Isı dışarı kaçmadıkça bu mümkün. Isı yalıtımında yeniyiz. Ama son yıllarda yapılan yalıtımlı binalarla dışa bağımlı olduğumuz enerjiyi binalarda daha verimki kullanmaya başladık” dedi.


Tasarruflu binalar satışta öne çıkıyor


Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, ekolojik sisteme saygılı yeşil binaların, yakın bir gelecekte, gayrimenkul alırken asıl tercih sebebi olacağını; firma olarak bu alana yatırım yapmayı sürdüreceklerini söyledi. Ant Yapı olarak, sürdürülebilirliği bütünsel bir kavram olarak gördüklerini ve projelerini daha iyi bir geleceğe katkıda bulunacak şekilde tasarladıklarını dile getiren Okay, “Projelerimizin her aşamasında, yeşil bina kriterlerini dikkate alıyoruz.Sürdürülebilir yaklaşımlarımızın başarısı için projelerimizi ön tasarım aşamasından itibaren bu şekilde değerlendiriyor, stratejimizi proje özelinde ele alıyoruz. Yeşil bina sertifikasyonlarından herhangi biriyle değerlendirilmeyen projelerimizde dahi çevresel etki ve enerji verimliliği önceliklendirdiğimiz konulardır.” dedi.Ant Yapı, sürdürülebilir ve çevre dostu binalarına aldığı yeşil bina sertifikalarına bir yenisini daha ekledi. Şirket Anthill Residence projesi için uluslararası geçerliliği olan yeşil bina sertifikası aldı.


Yeni Şafak 


Geri Dön