Emlak Sözlüğü

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dair pek çok soru sorulmaktadır. Peki Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi koşulları nelerdir? soruları emlak sektöründe çok sık sorulan sorulardan biridir.

İşte Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi nedir? sorusunun detaylı yanıtları…

TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesine dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tanımı, karşılıklı olarak iki tarafı da ilgilendiren anlaşmalar ile yer almaktadır. Sözleşme gereğince bir taşınmazın sonraki bir zamanda devredileceğine, başka birine verileceğine dair ortak karar alınmaktadır. Bu sözleşmeye taraf olanlar da satış vaadini yapan ile satın alacağını vaat eden kişidir. Bu sözleşme nispi nitelikte hakkı ortaya çıkarmaktadır.

Başka bir zamanda yapılması planlanan gayrimenkul satışının konuşulduğu, anlaşıldığı gibi bu tip sözleşmeler hukuki değer taşımaktadır. Sözleşme gereğince yetkili memur önünde ileri bir tarihte alıcı ve satıcı arasında devir yapılacağı konusunda anlaşılmış olur. Bu tür sözleşmelerin noter önünde yapılması yapılır.

TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ KOŞULLARI NELERDİR?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılırken, imzalanırken, hukuki bir değer taşıması için resmi bir şekilde hazırlanmalıdır. Resmi olarak hazırlanmamış sözleşmelerin yasalar önünde bir hükmü yoktur bunun nedeni de taraflar için bağlayıcılığı yoktur.

Bu tür sözleşmeler bir ön sözleşme niteliği taşıdığı için dikkate alınır. Tapuda kayıtlı gayrimenkulün veya mülkün başka birine verilmesi alıcı ile satıcı arasında satış gerçekleşmeden önce satışın ileri bir zaman diliminde yapılacağına dair sözleşme de yapılabilir. Taşınmazın satılacağının garanti edilmesi bu yönde bir vaat verilmesi sözleşmelerin yasal değer taşıyabilmesi açısından resmî belge olarak hazırlanmalıdır.

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi resmi olarak hazırlanmalı ve tarafların imzasını içermelidir. Buna ek sözleşmelerin noter huzurunda düzenlenmesi resmi nitelik kazanması açısından önemlidir. Bu sözleşemeye konu olabilecek gayrimenkulün tapuda kayıtlı bir taşınmaz olması gerekli koşullar arasında yer alır. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tapusuz mallar için yapılmaz. Tapusu olmayan bir mal konu edilerek hazırlanacak sözleşmenin hukuki değeri bulunmaz. Gayrimenkule ilişkin bir satış vaadi sözleşmesi hazırlandığında taşınmazın satış bedelinin sözleşmede yer almalıdır. Sözleşme kapsamında ödeme şeklinin nasıl olacağı da açıkça belirtilmek zorundadır.

BİM yeni kataloğu yayınlandı mı? Elektrikli süpürgeniz 22 Temmuz BİM kataloğunda!

Malulen emekli nasıl olunur 2022? Malulen emeklilik şartları nelerdir?

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ne kadar oldu? Güncel Bitcoin fiyatı!