Kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için ne yapmalı?
Bir evin kiralanması sırasında kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde kira bedelinin yanı sıra, kiracılık süresi de yer almaktadır. Sözleşmenin bitimiyle kiracının evi boşaltması beklenir. Peki, kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracının tahliyesi için en yaAncak belirtilen süre içerisinde kiracı evi tahliye etmezse ev sahibinin hukuki yollara başvurması sonucu doğar…KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?Bir gayrimenkulün kiralanması sırasında her iki tarafın imzasının bulunduğu kira sözleşmesi hazırlanır
Kira sözleşmesinin bitmesinin ardından taraflar yeniden bir sözleşme imzalamaması halinde kiracının evden çıkması gerekmektedir. Ancak belirtilen süre içerisinde kiracı evi tahliye etmezse ev sahibinin hukuki yollara başvurması sonucu doğar…
KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Bir gayrimenkulün kiralanması sırasında her iki tarafın imzasının bulunduğu kira sözleşmesi hazırlanır. Kira sözleşmesinde, kira bedeli, ödeme tarihleri, evde bulunan demirbaşlar, kira artış oranı ile kiracılık süresi gibi ayrıntılar belirtilmektedir.
Kira sözleşmesi genellikle bir yıllık olarak hazırlanır ve eğer taraflar arasında bir anlaşmazlık oluşmazsa, sözleşme yıldan yıla yeniden imzalanır.
Normal şartlarda kiracı uzatabilir süreli kira sözleşmesini ancak ev sahibi sözleşme süresinin bitmesiyle kiracısını çıkaramaz. Diğer yandan bunun sınırsız bir şekilde kullanılması, kişinin mülkiyet hakkını engelleyeceği için kiracının süresinin dolduğu zaman çıkarılabilmesi imkânı kanun ile 10 yıllık şarta bağlamıştır.
Kiracı toplamda 10 kere sözleşmeyi yenilemişse yani ilk yıldan sonra 10 yıl daha (toplamda 11 yıl) oturmuşsa ev sahibi, bu süreden sonraki her yeni kira yılından 3 ay öncesinde kiracıya bildirimde bulunarak kiracısının evi boşaltmasını isteyebilir. Bu talep ihbarname göndermek yoluyla yapılır. Ev sahibi bu talebinde herhangi bir gerekçe göstermek zorunda değildir.
EV SAHİBİ KİRACININ TAHLİYESİ İÇİN NE YAPMALI?
Ev sahibi kanun ile belirlenen şartlar altında kiracısına bildirim göndererek evi tahliye etmesini istemiş ancak kiracı bu talebi yerine getirmemişse, kiracı tahliye davası veya diğer adıyla kiracı çıkarma davası açma hakkına sahip olur. Ancak bu davanın açılabilmesi için de bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde listelenebilir;
- Ev sahibi kanun ile belirlenen şartlar altında kiracısına bildirim göndererek evi tahliye etmesini istemiş ancak kiracı bu talebi yerine getirmemişse, kiracı tahliye davası veya diğer adıyla kiracı çıkarma davası açma hakkına sahip olur. Ancak bu davanın açılabilmesi için de bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde listelenebilir;
- Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliyesi davası açılabilir.
- Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
- Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile tahliye mümkündür.
- Kiralanan taşınmazda yapılacak tadilat nedeniyle tahliye mümkün olabilir.
- Kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi yapılarak kiracıya süre tanınır ve süre sonunda ödenmemesi halinde icra hukuk mahkemesinde daha kısa süren bir tahliye davası açılabilir.
- Kira kirayı ödenmezse aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür.
- Kira ilişkisinin devamını çekilmez kılan önemli hallerin varlığı söz konusu ise gene kiracının çıkarılması davası açılabilir.
- Kiracının veya eşinin yakınlarda başka bir evinin olması ve kiraya verenin bu durumu sonradan öğrenmesi halinde gene tahliye davası açılabilir.
- İflas eden kiracının verilen süre içerisinde güvence göstermemesi halinde kiracıyı çıkarma mümkündür.
- Kiracı eğer özenli davranma yükümlülüğüne aykırı davranıyorsa gene tahliye mümkündür.
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur? Kira sözleşmesi bitince kiracı evi ne zaman boşaltmalıdır?