02 / 05 / 2024

Taşyapı Etiler Otel projesinin imar planı onaylandı!

Taşyapı Etiler Otel projesinin imar planı onaylandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce altı kez reddettiği ve 17 Aralık Soruşturması'na konu olan Taşyapı'nın Etiler'in göbeğinde yapmak istediği otelin imar planı değişikliğini 're'sen' onayladı.



Taşyapı,yaklaşık 10 yıldır istediği imar planı değişikliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldı. İBB'den istediğini alamayan Taşyapı, imar değişikliği için Bakanlığa başvurmuştu. Ancak, Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'nın, istediği değişikliğin yapılması için bir takını kişilerle yaptığı telefon görüşmeleri dinlemeye takılmış, daha sonra da bu dinlemeler 17 Aralık soruşturmasına konu olmuştu. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlıktan istifa etmesine neden olan soruşturma için şunları söylemişti: "Rüşvet ve yolsuzluk ifadelerinin bulunduğu bir operasyon sebebiyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyon yayınlayınız' şeklinde tarafıma baskı yapılmasını kabul etmiyorum çünkü soruşturma dosyasında var olan ve yasalara uygun olarak onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Başbakan'ın talimatıyla yapıldı. Bu minval üzerine bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ediyorum. Ancak bu milleti rahatlatmak için Başbakan'ın istifa etmesi gerektiğini inandığımı ifade ediyorum, yüce milletimize saygılar sunuyorum. Bugün bize bir istifa metni, bir tane de deklarasyon metni gönderildi. Ben tabii ki partimi rahatlatmak istiyorum ama böyle bir durumda bunun yanlış olduğunu ifade ediyorum ve hayırlı olsun diyorum." 


Soruşturma dosyasına giren Taşyapı'nın Etiler otel projesi, aradan geçen zaman içinde Bakanlık'ta bekliyordu. Plan değişikliğini "re'sen" onaylayan Bakanlık, dosyayı 17 Kasım 2015 tarihinde İstanbul'a gönderdi. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bakanlığın onayladığı planları, itirazların alınması için bir aylığına askıya çıkardı. Askı süresi 17 Aralık 2015 tarihinde dolacak. Bakanlığın doğrudan onayladığı plana göre Taşyapı'ya oldukça yüksek imar olanakları sağlandı. Sağlık tesisi alanında kalan 3,250 metrekarelik arazi, plan değişikliği ile otel alanına alındı. 


Bitişik parsellerde inşaat yüksekliği üç kat olmasına karşın, Taşyapı'nın arsasına dört bodrum kat, bir giriş kat ve yedi normal kat inşaat yapma hakkı verildi. Bodrum katlarda otopark dışında turizm yönetmeliğindeki fonksiyonlar yer alabilecek. Ayrıca birinci bodrum ve zemin kat yüksekliğinin 5 metre 50 santim yapılabilmesine izin verilmesi ayrı bir avantaj da sağlıyor. 


Arazinin değeri ne kadar? 

Söz konusu araziye yakın, Nispetiye Caddesi üzerinde bulunan 950 metrekarelik başka bir arazinin satış fiyatı 39.780.000 TL. Buna göre metrekare fiyatı yaklaşık 42.000 TL olarak hesaplanabilir. Taşyapı'nın otel yapacağı arazinin büyüklüğü ise 3 bin 250 metrekare. Bu hesaba göre de arsanın değeri 136 milyon TL olarak düşünülebilir. Ancak arsanın değeri imar haklarıyla birlikte ortaya çıkmakta. Bir başka ifadeyle, eğer araziye ayrıcalıklı imar verilmemiş olsaydı, biz de arsanın değerini yaklaşık olarak 136 milyon TL olarak düşünebilirdik. Ancak araziye ayrıcalıklı imar hakları tanındı. Bu da arsanın değerini çok daha artırmakta. Yuvarlık bir rakamla arsanın fiyatının en az 150-200 milyon TL arasında olduğunu söylemek mümkün.


Yurt Gazetesi



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Taşyapı’nın sahibi işadamı Emrullah Turanlı arasında iki yıl önceki konuşma 1 Kasım seçimleri sonrası gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarıyla Etiler’deki huzurevi alanı dinleme kayıtlarında talep edildiği gibi ‘otel alanına’ çevrildi. Rumelihisarı’nda Taşyapı’ya ait bir arsaya ilişkin tape, 1 Kasım seçimlerinin ardından sessiz sedasız gerçek oldu. Söz konusu alana ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) 6 kere plan değişikliği gelmiş; İBB çeşitli gerekçelerle bu talepleri reddetmişti.


Etiler’de huzurevi alanı olan arsaya ilişkin 2006 yılında itibaren İBB Meclisi’ne 6 kere plan değişikliği geldi. 2006-2009 yılları arası gelen 4 imar planı değişikliğinde arsanın sağlık tesisinden çıkarılarak 8 katlı konut alanı yapılması isteniyordu. İBB yeni bir sağlık alanı gösterilmediği gerekçesiyle teklifi reddetti. Söz konusu alana ilişkin 2011 yılının nisan ayında İBB Meclisi’ne bu kez 7 katlı otel yapılma isteği getirildi. Teklif oybirliğiyle reddedildi. Aynı yılın aralık ayında söz konusu arazi için otel yapımından vazgeçilerek İBB Meclisi’ne bu kez “Özel Sağlık Tesisi” yapılma isteği getirildi. İBB bu teklifi de reddetti.


2011 yılından tam iki yıl sonra 17-25 Aralık soruşturması patladı. Soruşturmanın  TOKİ  dosyasında yer alan tapelerde dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı dinlemeye takılmıştı. Bu olay Bayraktar hakkında hazırlanan ve Meclis’e gönderilen fezlekede “Sağlık tesisi yapımı için imar verilen ve Taşyapı’ya ait olan arsaya, otel yapımı için illegal olarak imar alınması” suçlamasıyla yer aldı. Dinleme kayıtlarına da yer verilen fezlekede Turanlı, Rumelihisarı Toprakkale Sokak’ta yer alan arsaya otel yapmak için Bakan Bayraktar ve bakanlık bürokratlarından ricacı oluyordu.


Tüm bu gelişmelerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önceki gün söz konusu arsayı imar planlarında otel alanına çevirdi. Bakanlık tarafından hazırlanan planlarda 7 kat imar verildi. Planlara 4 bodrum kat da eklendi. Plan notlarında yeşil alan olarak görülen alanın iç bahçe olarak yeşilendirileceğinin belirtilmesi de dikkat çekti. İmar planlarına tepki gösteren İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Meclis’e geldi. Defalarca reddettik. Biz ve Kadir Topbaş neci? Danıştay kararı doğrultusunda bakanlık böyle planlar yapamaz” dedi. Bakanlığın askıya çıkardığı planlara 17 Aralık’a kadar itiraz edilebilecek.


Cumhuriyet



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlara yasal itiraz süresi olan 17 Aralık 2015 tarihine kadar itiraz edilebilecek. şadamı Emrullah Turanlı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Taşyapı'nın sağlık tesis alanı iken satın aldığı arazi ile ilgili değişiklik talebi, 6 kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne gelmiş, kabul edilmemişti.

 

YERİN ÜSTÜ 8 KAT, ALTI 4 KAT OLACAK 

Huzurevi alanı olarak gözüken 3 bin 250 metrekarelik arazi için 3 kat olan imar izni yaklaşık 5 kat arttırıldı. Bitişik parsellerde de imar izninin 3 kat olduğu Rumelihisarı Mahallesi 1545 ada 317 parseldeki alanda yapılacak inşaat 'zemin+ 7 kat' olarak belirlendi. Ayrıca otopark ihtiyacı gerekçe gösterilerek 4 adet bodrum katı yapılmasına izin verildi. Zemin altı yapılacak inşaat alanında ise zemin ve 1. Bodrum Katı yükseklikleri 5.50 metre yüksekliğe erişebilecek. Boğaziçi Geri Görünüm bölgesinde kalan ve dikdörtgen biçiminde tasarlanan otelin ortasında kalan avlu yeşil alan olarak kullanılacak.

 

İBB PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ 6 KEZ REDDETTİ

Taşyapı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) yer alan bilgilere göre araziyi 27 Ekim 2005 tarihinde edindi. Arazinin turizm tesis alanına alınması için İBB'ye ilk kez 2006'da başvurdu. Daha sonra 5 kez daha plan değişikliği istedi. Ancak araziye otel yapmak isteyen şirketin talebi İBB Meclisi tarafından 14 Nisan 2011 tarihinde oybirliği ile reddedilmişti. Taşyapı 7 Kasım 2014'de talebini Bakanlığa yinelemiş, İstanbul 4 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu değişiklik talebini gündemine almıştı.


Plan değişikliği '17 - 25 Aralık Soruşturması'nda da gündeme gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan planlara, yasal itiraz süresi olan 17 Aralık 2015 tarihine kadar itiraz edilebilecek.


Cumhuriyet



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Etiler'de huzurevi yapılması için sağlık tesisi alanı olarak ayrılan araziye, otel yapılabilmesinin önünü açan imar planı değişikliğini re'sen onayladı. 

İş adamı Emrullah Turanlı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Taşyapfnın sağlık tesis alanı iken satın aldığı arazi ile ilgili değişiklik talebi, 6 kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne gelmiş, kabul edilmemişti. 


Evrensel



Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Etiler'de huzurevi yapılması için ayrılan araziye otel inşaatı yapılmasının önünü açan değişiklikle ilgili soru önergesi verdi. Tanrıkulu, "İmar planı değişikliğinin sebebi nedir? Ne kadar rant sağladınız?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul Etiler'de huzurevi yapılması için ayrılan araziye, otel inşa edilmesinin önünü açan imar planı değişikliğini re'sen onaylamasını TBMM gündemine taşıdı. Rant iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, bu ani değişikliğin sebebini sordu. Tanrıkulu'nun hazırladığı soru önergesinde şu sorular yöneltildi: O Etiler'de huzurevi yapılması için sağlık tesisi alanı olarak ayrılan araziye, otel yapılabilmesinin önünü açan imar planı değişikliğinin gerekçesi nedir? 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar plan değişikliğini 6 defa reddetmesinin nedeni nedir? 

Bakanlığınızın İBB imar planı üzerindeki tasarruf hakkını neden elinden almıştır? 

Etiler'de huzurevi yapılması için sağlık tesisi alanı olarak ayrılan arazide yapılan imar planı değişikliğinin yarattığı rant tutarı ne kadardır? 

İstanbul Etiler'de huzurevi yapılmasına ihtiyacı yok mudur? 

Yoksa bakanlığınız ihtiyaç olmadığını nasıl tespit etmiştir? 

3 bin 250 metrekarelik arazide bakıma muhtaç kaç insanın kalabileceği huzurevi inşa edilebilirdi? 


Özgür Düşünce

Geri Dön