05 / 05 / 2024

TAV Adnan Menderes Havalimanı'nda Airpot Otel açacak!

TAV Adnan Menderes Havalimanı'nda Airpot Otel açacak!

Adnan Menderes Havalimanı'nı yıllık 30 milyon yolcu kapasitesi ile modern bir yapıya kavuşturan TAV, İzmir'i Türkiye'nin ikinci aktarma merkezi olma hedefine adım adım yaklaştırıyor...



Adnan Menderes Havalimanı'nı yıllık 30 milyon yolcu kapasitesi ile modern bir yapıya kavuşturan TAV, İzmir'i Türkiye'nin ikinci aktarma merkezi olma hedefine adım adım yaklaştırıyor. Mevcut kapasitesi ile Ege Bölgesi'nin tamamını 2032 yılına kadar ihtiyacı karşılayacak şekilde planlanan Adnan Menderes Havalimam'ndan 55 havayolu şirketi, 36 ülkedeki 86 noktaya uçuyor. 


2015'te Swiss Air de söz konusu havayolu şirketlerine eklenecek TAV'ııı görüşmelerini sürdürdüğü British Airways'in  İzmir  uçuşlarına başlaması beklenirken, 2015'te İzmir'den Bakü, Brüksel, Marsilya, Londra, Milano, Moskova ve Toulous'e direkt seferlerin başlaması planlanıyor. Yurtiçinde ise yedi havayolu şirketi kenti, 22 destinasyona bağlıyor. TAV İzmir Genel Müdürü F. Erkan Balcı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerine göre, havaalanına bu yılın ilk üç çeyreğinde 8 milyon 344 bin yolcunun geldiğini, bu sayının geçen yıla göre yüzde 6 artışı ifade ettiğini söyledi. 


"Yıllık yolcu kapasitesi 30 milyonun üstüne çıktı" 

F. Erkan Balcı, Adnan Menderes Havalimanı'nı çevreci bir yaklaşımla geliştirdiklerini belirterek, "Dış hatlar terminali, Avrupa'nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı Ödülü'nü aldı. İç hatlar terminali de çevre dostu olacak şekilde iç bahçe ve havuzları, geniş ve sade iç hacimleriyle fonksiyonel ve estetik açıdan Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali olarak hizmet veriyor. Bununla birlikte terminal binası ve katlı otopark için Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifıkasyonu başvurusu yapıldı. Aldığı takdirde LEED Sertifıkası'na sahip Türkiye'nin tek havalimanı olacağız" ifadelerini kullandı. 


F. Erkan Balcı, Mart 2014'te işletmeye açılan iç hatlar terminali ile birlikte Adnan Menderes Havalimanı'nm yıllık yolcu kapasitesinin 30 milyonun üzerine çıktığı bilgisini verdi. "Biz, Ege'nin aktarma merkezi olmayı hedefliyoruz" diyen Balcı, İstanbul üzerinden yapılan yurtdışı uçuşları buraya çekmeye başladıklarını vurguladı. Türkiye'nin ikinci aktarma merkezi olma hedefine yaklaştıklarını hatırlatan Balcı, şöyle devam etti: ''Bu konuda önemli bir mesafe kat ettik. İç hatlardan dış hatlara geçişte direkt bağlantı yolları oluşturularak, transfer yolcularına sağlanan kolaylık da transit uçuşlarda avantaj kazandık. TAV olarak ve 'Destination İzmir' olarak katıldığımız tüm fuarlarda tanıtım yapıyor, son yolcuya ulaşıyoruz. Milas-Bodrum Havalimanı'nın işletmesini de TAV aldı. İki havalimanı arasındaki entegrasyonla Ege'nin tüm havayolu yoğunluğunu biz alacağız." Balcı, havaalanına girişte x-ray cihazlarıyla sağlanan güvenlik kontrollerinin kalkmasının gündemde olduğunu, bu konuda İzmir Adnan Menderes ve  Ankara  Esenboğa havaalimanlarının pilot olarak seçildiğini belirtirken, bu cihazların yerine güvenliği daha etkin sağlayan, ancak yolcuyu da bunaltmayan yöntemler üzerinde çalışıldığını aktardı. 


TAV, terminalde otel açacak 

Adnan Menderes Havalimanı'nın da bulunduğu Gaziemir İlçesi'nde büyük bir fuar kompleksinin inşaatının sürdüğünü hatırlatan TAV İzmir Genel Müdürü F. Erkan Balcı, İzmir'in fuarcılıktaki hedefini desteklemek, gelen yolcuların konaklama ihtiyacını karşılamak için terminal içinde bir Airport Hotel' açacaklarını, 80 odalı olacak otelin iç ve dış hatların birleştiği alanda kurulacağını açıkladı. İzmir'de havalimanının yolcu yoğunluğunun artmasının kentteki yatak kapasitesi ile bağlantılı olduğunu, bunun gelişmekte olan kruvaziyer turizminde kentin yolculuğun başlangıç ve bitiş noktası olarak değerlendirilmesine de olanak sağlayacağını dile getiren Balcı, TAV'ın Adnan Menderes Havalimanında sosyal donatılara da önem verdiğini, bu yönde önemli yatırımlar yapacağını ifade etti. Balcı, TAV'ın gümrüksüz alanları işleten şirketi ATU'nün, iç hatlar terminalinde gümrük vergisi ödenmiş ürünlerin satılacağı satış noktaları açacağını sözlerine ekledi.


Dünya Bölge ek


Geri Dön