TBMM 2022 yılı bütçesi belli oldu!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın 2022 bütçesini sundu. 2022 bütçesi 2 milyar 198 milyon TL olarak Komisyona sunuldu
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın 2022 bütçesini sundu. 2022 bütçesi 2 milyar 198 milyon TL olarak Komisyona sunuldu. TBMM Başkanı Şentop yaptığı açıklamada, "Türkiye Büyük Millet Meclisi, ülkemizin istisnasız bütün sorunlarının temel çözüm mekanıdır" dedi.
A Haber'de yer alan habere göre; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda TBMM Başkanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Konuşmasına, "Bütçeyi konuşmak sayıları konuşmak değil, insanları konuşmaktır." diyerek başlayan Şentop, 2022 bütçesinin 2 milyar 198 milyon TL olarak Komisyona sunulduğunu söyledi. Şentop, 27. Dönemde TBMM Başkanlığına sunulan toplam kanun teklifi sayısının 3 bin 925 olduğunu, bu tekliflerden 196'sının kanunlaştığını kaydetti.
Plan Bütçe Komisyonu'nda TBMM'nin 2022 Bütçe Teklifi görüşmeleri başladı. Komisyon üyelerine sunum yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bütçeyi konuşmanın sayıları konuşmak değil, insanları konuşmak olduğunu belirterek, "Her biri ayrı bir kamu hizmetini îfa etmek suretiyle vatandaşlarımıza hizmet etme yükümlülüğünde bulunan kamu kurumlarımızın, bir sonraki yıl içerisinde milletimizin fertlerine somut olarak hangi hizmetleri sunacağının, onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini ne ölçüde karşılayacağının ifadesidir bütçe" dedi.
YENİ ANAYASA MESAJI
Meclis Başkanı Şentop sunumunda, milletin beklentileri doğrultusunda demokratik bir anlayışla ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanacak yeni ve sivil bir anayasayı yapmanın bu yasama yılı içerisinde Gazi Meclise nasip olmasını temenni ederek, şu ifadeleri kullandı:
"İçinde bulunduğumuz 27. Yasama Dönemi'nde milletimizin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden temel beklentilerinden biri, uzlaşarak ve anlaşarak, toplumsal mutabakata dayalı, öncelikleri, ilkeleri, dengeleri ve standartları iyi belirlenmiş, günümüz Türkiye'sine yaraşır yeni ve sivil bir anayasanın yapılmasıdır. Temenni ederim ki; milletimizin beklentileri doğrultusunda demokratik bir anlayışla ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanacak yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, böylece Devletimizi ve milletimizi, nihayetinde, bir askeri darbe anayasası ile yönetilmenin ağırlığından kurtarmak en kısa zamanda ve inşallah bu yasama yılı içerisinde Gazi Meclisimiz'e nasip olur. Böylelikle Yüce Meclisimiz ve onun kıymetli üyeleri, bir konuda daha milletimize karşı üstlendiği tarihi sorumluluğu yerine getirmenin gururunu yaşar ve 27. Yasama Dönemi'nin 5. yasama yılı, Milletimiz tarafından seçilmiş milletvekilleri tarafından uzlaşıyla, sivil ve modern bir Anayasanın hazırlandığı bir dönem olarak siyasi tarihimizdeki yerini alır."
Şentop sunumunda, İçtüzük çalışmalarına da değinerek, "Bu yasama döneminde umut ederim ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevcut İçtüzüğümüzün yerine, yürürlüğe girdiği 1973 yılından bugüne kadar açığa çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ve özellikle yeni hükümet sistemiyle uyumlu olacak şekilde yeni bir İçtüzük de, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan tüm siyasi partilerimizin katılımı ve uzlaşısıyla, özellikle içinde bulunduğumuz 5. Yasama Yılında yürürlüğe konulabilir." dedi.
"TBMM ÜLKEMİZİN SORUNLARININ TEMEL ÇÖZÜM MEKANI"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, ülkemizin –istisnasız- bütün sorunlarının temel çözüm mekânı olduğuna vurgu yapan Şentop, Cumhuriyetin, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin teminatı olan Meclisin, ortak aklı, diyalog ve uzlaşı kanallarını kullanarak çözemeyeceği mesele olmadığını kaydetti.
TOPLAM 771 KANUN TEKLİFİ SUNULDU
TBMM Başkanlığı'na, 33'ü uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin olmak üzere toplam 771 kanun teklifi sunulduğunu bildiren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tekliflerden ve yine önceki yasama yıllarında Başkanlığımıza sunulan kanun tekliflerinden, (55'i uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin olmak üzere) toplam 81 teklif kanunlaşmıştır. Yine aynı dönemde çeşitli konularda 45 TBMM kararı alınmıştır. Bu verilerle birlikte içinde bulunduğumuz 27. Yasama Dönemi'nin tamamına baktığımızda, 27. Dönemde Başkanlığımıza sunulan toplam kanun teklifi sayısı 3 bin 925 olmuştur. Bu tekliflerden 196'sı kanunlaşırken, 3 bin 623'ü komisyonlarda, 66'sı ise Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 27. Dönem içerisinde alınan TBMM kararlarının toplam sayısı ise 122'ye ulaşmıştır.''
Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler içeren teklif komisyonda kabul edildi!