28 / 04 / 2024

TBMM'de yapılan tadilatlara ilişkin 6 soru gündemde!

TBMM'de yapılan tadilatlara ilişkin 6 soru gündemde!

TBMM'de yapılan tamirat ve tadilatlar ile ofis telefonlarının yenilenmesine ilişkin olarak CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a yönelik soru önergesi hazırladı..



TBMM de yapılan tadilatlara ilişkin 6 soru gündemde!


CHP  İzmir  Milletvekili Zeynep Altıok, TBMM'de yapılan tamirat ve tadilatlar ile ofis telefonlarının yenilenmesine ilişkin olarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a 6 soru sordu.


Altıok önergesinde "15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında TBMM'de hasar gören yerlerin onarılması ile başlayan tadilat çalışmaları hız kesmeden ve sınır tanımadan devam etmektedir. 15 Temmuz'dan sonra muhalefet kulisinde yapılan ilk tadilatın ardından ikinci tadilatta locanın zeminle aynı seviyeye getirilmesi ve son olarak referandum sürecinde yapılan tadilatlar ile gereksiz harcamalar kat be kat artmıştır.


TBMM'deki tescilli kültür varlığı olan bölümlerin yıkılması ya da bu alanlara yeni bölümlerin eklenmesi, mekanın karakteristik özelliğini değiştirmenin yanı sıra israfın sınırları da zorlanmıştır. Muhalefet ve iktidar kulisleri meclisin tarihi dokusunu bozacak şekilde yenilenirken, 2014 yılında hizmete giren Yeni Hizmet Binası'nda ki milletvekili ve diğer odaların sağlam ve çalışan tüm telefonları yenilenmiştir." dedi.


"Ayrıca, TBMM Genel Kurulu'nda ki sandalyelerin renkleri nedeniyle yenilenecek olması, Cumhurbaşkanı için makam odası hazırlandığı da basında yer almıştır. 08 Mart 2017'de TBMM Genel Kurulu'nda yaptığınız konuşmada "...Mecliste güzel bir inşaat faaliyeti var; kulislerde, arkalarda. İnşallah referandum sonrası geldiğinizde çok güzel, beğeneceğiniz tablolarla karşılaşacaksınız. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz...." demiştiniz." şeklinde açıklamalarda da bulunan Altıok bu bağlamda aşağıdaki soruları sordu.


Altıok'un soruları

1. Hasar görmüş yerlerin dışında kalan bölümlerde yapılan yenileme çalışmalarının gerekçeleri nelerdir? Yenileme çalışmaları yapılırken siyasi partilerin görüşleri alınmış mıdır? Alınmamış ise neden alınmamıştır? Plan ve projelendirme işleri kim ya da kimler tarafından yapılmıştır?


2. Yenileme çalışmalarında TBMM'nin tarihi dokusuna zarar verildiğinin farkında mısınız? 15 Temmuz darbe girişiminden sonra mecliste yapılan onarım çalışmalarına harcanan para ne kadardır? Tadilat ve yenileme işlerini hangi firma ya da firmalar yapmaktadır?


3. 2014 yılında hizmete giren Yeni Hizmet Binası ve Ana Bina’da kullanılan binlerce hasarsız ve sağlam telefonun yeni telefonlarla değiştirilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu telefonlar TBMM'ye hibe mi edilmiştir? Hibe edilmişse ne için ve neyin karşılığında hibe edilmiştir? Hibe edilmemiş ise ihaleye hangi firmalar katılmıştır? Telefonlara ödenen ve devleti zarara uğratan bedel ne kadardır? Yenilenen telefonların dışarıdan dinlenmeye karşı güvenlik kontrolleri yapılmış mıdır? Yapılmış ise çıkan sonuçlar ne olmuştur?


4. Genel Kurul salonunda bulunan ve daha uzun yıllar kullanılabilecek durumda olan koltukların yenilenmesinin gerekçeleri nelerdir? Koltukların yenilenmesinin Meclis’e ve Türkiye ekonomisine vereceği vicdani ve maddi zararları biliyor musunuz? Yenilenen koltuklarla beraber elektronik alt yapının maliyeti ne olacaktır?


5. 15 Temmuz gecesi hasar gören Başbakanlık makam odasının tadilatının bitmesine rağmen hala aktif hale getirilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Cumhurbaşkanı için TBMM’de makam odası hazırlandığı iddiaları doğru mudur?


6. Gerektiğinde Savaş Meclisi olarak görev yapacak bir Genel Kurul salonunun yer altında korunaklı bir yerde yapılmak istenmesi haberleri doğru mudur? Doğruysa bunun gerekçeleri nelerdir? 2003 yılına kadar komşularıyla "sıfır" sorun yaşayan bir ülke olan Türkiye’nin iç ya da dış savaş planları mı vardır?





Geri Dön