22 / 11 / 2024
fuzul

TCDD'nin Menemen'de yapacağı taş ocağı projesi TBMM'de!

TCDD'nin Menemen'de yapacağı taş ocağı projesi TBMM'de!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Menemen ilçesinde TCDD tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve diğer bazı tesisleri TBMM gündemine taşıdı..




TCDD nin Menemen de yapacağı taş ocağı projesi TBMM de!

CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Menemen ilçesinde TCDD tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve diğer bazı tesislere ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılmasını talep etti.

Bakan önergesinde "İzmir'in Menemen ilçesinde Gediz Deltası'nın yakınlarında Bağcılar ve Çaltı mahallelerinin sınırları içerisinde kalan ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen taş ocağı, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesisleri için İzmir Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, aralarında 5 mahalle muhtarının da olduğu 26 bölge sakini tarafından mahkemeye taşınarak iptali istenmiş ve TCDD’ye ait taş ocağı projesi mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Mahkeme, proje dosyasında madencilik faaliyet alanının, yönetmelikte belirlenen 25 hektarlık alanın altında gösterilmiş olsa da ruhsat sahasının 99.37 hektarlık alan olduğunu belirtmiş ve söz konusu projenin ÇED sürecine tabi olduğuna karar vermiştir." dedi.

Taş ocağına yönelik itirazların arasında ruhsat sahasının Gediz Deltası ve mera bölgesinin sınırları içerisinde kalması ve alanın 3. derece arkeolojik SİT alanı olmasının da bulunduğunu dile getiren Bakan önergesinde açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

"Proje dosyasına göre, yapılmak istenen taş ocağı saatte 200-300 kilo toz çıkaracak ve toplamda 6 ton dinamit ve 6 ton başka patlayıcı kullanılacaktır. Yılda 1,6 milyon ton aglomera dolgu malzemesi, 300-400 bin ton arası mıcır, 160 bin metre küp beton hedeflenmektedir ve saatte 30-40 ton su kullanılacaktır. Bu durumda da açılacak olan taş ocağı sebebiyle oksijen kaynakları ve yeraltı suları da kirlenecektir.

Proje dosyasını inceleyen bilirkişi heyeti, proje için maden ve çevre mühendisliği açısından uygun yönde görüş bildirirken, jeoloji mühendisliği, ziraat mühendisliği ve kültür varlıklarının korunması açısından uygun bulmadığına dair görüş bildirmiş, bilirkişi raporunun ardından mahkeme kararını açıkladı ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etmiştir. Kararda "İşlem tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri dikkate alınarak mahallinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanıp Mahkememize sunulan bilirkişi raporu incelendiğinde de; anılan proje için ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir ’ karan verilebilmesinin jeolojik/hidrojeölojik ve arkeolojik yönden proje tanıtım dosyasında yapılan eksik ve yetersiz değerlendirmeler ile anılan hususların projenin hayata geçirilebilmesi için detaylı olarak incelenmesi gerekliliği ve bölgenin coğrafi konumu ve özel koruma statüsü de göz önünde bulundurulduğunda, anılan hususların arz ettiği önem dikkate alınarak eksik inceleme ile tesis edildiği anlaşılan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır” denilmiştir. Öte yandan bölgede bulunan iki taş ocağına karşı açılmış dava da devam etmektedir."

Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Gediz’e yapılmak istenen taş ocakları ile tarım faaliyetlerinin tamamen sona erme riski altında olduğunu ve Yoğurtçu Kalesi denilen alana açılan taş ocağı sonrasında bölgede hayvancılık ve arıcılığı bitirdiğini söyleyen Bakan bu bağlamda; "Yukarıda bahsi geçen tüm olumsuz etkileri göz önüne alındığında, Bakanlığınız İzmir'in Menemen ilçesinde Gediz Deltası'nın yakınlarında Bağcılar ve Çaltı mahallelerinin sınırları içerisinde kalan ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen taş ocağı, kırma-eleme tesisi ve hazır beton tesislerinin açılmaması yönünde bir çalışma yürütmekte midir?" diye sordu.

 


Geri Dön