07 / 05 / 2024

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ait üçüncü enflasyon raporunu gerçekleştirdiği toplantıda açıkladı.



Kavcıoğlu’nun konuşmasının satırbaşları ise şöyle oldu:

“Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ve etkileri, halen devam eden pandemiden kaynaklanan enerji arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamaları, küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Rusya-Ukrayna çatışmasının Euro bölgesi başta olmak üzere, enerji emtia tedariki ile fiyat ve ticaret kanalları üzerinde olumsuz etkisinin artarak sürüyor olması, küresel iktisadi  görünümü için risk teşkil etmektedir.

Ayrıca enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği beklentisi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılık gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

Enerji ve emtia fiyatları arz koşulları ve tedarik sürelerinde göreli bir iyileşme söz konusudur.

Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyonda güçlü seviye devam etmektedir.

Bu gelişmeler küresel enflasyondaki yüksek seviyelerin kalıcılığı konusundaki endişeleri de güçlendirmektedir.

‘EMTİA FİYATLARI DÜŞÜNCE CARİ FAZLA VERECEĞİZ’

Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

Bu durum Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin başlangıcına, enerji ve emtia fiyatları normalleştiğinde kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği, ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir.

İşgücü piyasasında istihdama kalıtım oranı artmaya devam ederken işsiz sayısındaki gerileme eğilimi de sürmektedir. Türkiye ekonomisindeki son dönem istihdam gelişmeleri umut vericidir.

Katılım ve istihdam göstergelerinin salgın öncesi seviyelerinin üstüne çıkması, salgın sonrası işgücü piyasalarının salığını göstermesi açısından önemlidir.

Yılın ikinci çeyreğinde enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, arz kısıtları ve döviz kuru gelişmeleri tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş ve enflasyondaki artışın temel belirleyicileri olmuştur.

Haziran ayı yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 81,5’inin dışsal şoklardan en çok etkilenen gıda ve enerji gruplarından oluştu.

Enflasyon nisan raporunda gördüğümüz patikanın üzerinde kaldı. Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamayı amaçlamaktayız. Bu kapsamda faiz politikasıyla birlikte likidite, teminat, zorunlu karşılık ve uluslararası rezervlerin yönetimine ilişkin politika bileşenini etkin bir şekilde kullanmaktayız.

MERKEZ BANKASININ ENFLASYON TAHMİNLERİ

Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta, enflasyonun tahmin edilebileceği aralık genişlemektedir.

Bu çerçevede enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 60,4, 2023 sonunda yüzde 19,2, 2024 yılı sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncelleme ile yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e yükselttik.

Enflasyon ekonomimizde belirgin olarak hissedilmekle birlikte arzın sürekliliği açısından ekonomimiz en iyi durumdaki ekonomilerden biridir.

Para politikası kararlarımızda üretim ve yatırımların sürekliliğini sağlayacak ve cari denge hedefini destekleyecek finansal koşulları gözetiyoruz.

‘DÜNYADA DA YÜKSEK ENFLASYON VAR’


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön