06 / 05 / 2024

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ait üçüncü enflasyon raporunu gerçekleştirdiği toplantıda açıkladı.



Sunumun ardından soruları yanıtlayan Kavcıoğlu, SÖZCÜ muhabiri Erdoğan Süzer’in “2020 Temmuz’dan bu yana her üç ayda bir enflasyon tahminlerini revize ediyorsunuz. 17,6 puanlık var. Yanlış giden şey nedir?” sorusuna “Dünyada ne yanlış gidiyorsa, bizde de o yanlış gidiyor” şeklinde cevap verdi.

Kavcıoğlu, “Dünyada bütün ülkelerde enflasyon hızlı biçimde yükseliyor. Bizim daha yüksek enflasyon olma noktasında sıkıntımızın farkındayız. Daha sıkı bir şekilde hem hükümet olarak hem merkez bankası olarak yoğun bir gayret içindeyiz” dedi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu ndan kritik 2022 açıklaması! Gıda fiyatları ne olacak?

Kavcıoğlu, “Öncelediğiniz şeylere göre oran fark ediyor. Ama enflasyon bütün dünyanın sorunu” dedi.

‘KURUN ENFLASYONA ETKİSİ AZALDI’

Kavcıoğlu kurdaki gelişmelerle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor. Son 10 günü çıkartın. Ondan önceki son 1 ayda en az değer kaybeden para Türk Lirası. Onlar daha sert tedbirler alıyor. Biz daha makro ihtiyati tedbirlerle süreci yürütmeye çalışıyoruz.

Dövize olan talep son 1-2 haftada TL üzerindeki baskıyı artırdı. Bunu dengelemeye çalışıyoruz

Yeni ekonomik modelle birlikte enflasyondaki dalgalanmayı da aşağı ivmelenecek şekilde göreceğiz diye düşünüyorum. Bu aydan sonra artış eğilimi çok olmaz. Gıda ve turizm tarafı çok iyi gidiyor. Kurun şuanda enflasyona etkisi geçmiş döneme göre daha az.”

‘CDS DEĞERLENDİRMESİ ADALETSİZ’

Kavcıoğlu, kredi iflas riski primlerinin (CDS) 900 civarına yükselmesi ile ilgili soruya “CDS’lerin yükselmesi bankaların, reel sektör, finansal sektörde olumsuz yansımaları var. Ama bunun çok adaletli olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS’i hak ettiğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Kavcıoğlu şunları söyledi:

“Dünyada birçok ülkenin teknik olarak iflasının konuşulduğu en iyi dönemde bu ülkelerin CDS’i ile Güney Amerika’da, Asya’da bir çok ülkenin yaşadığı ekonomik ve siyasi sıkıntıları kıyasladığınızda Türkiye bugün hak etmediği CDS değerlendirmesi ile karşı karşıya.

Kabul etmiyoruz. Tabii ki olumsuz etkiliyor. Tedbirler almaya çalışıyoruz, görüşmeler yapıyoruz, Türkiye’yi anlatmaya çalışıyoruz. Ekonomik olduğu kadar siyasi olduğunu da düşünüyorum. Bizim ekonomi politikalarımıza karşı bir duruş da olabilir”

Kavcıoğlu, TCMB’nin taşınması ile ilgili soruya ise “Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması sürecini eylül sonu itibarıyla tamamlamayı planlıyoruz” yanıtını verdi.

Editörün Notu: Bu haber 28 Temmuz 2022, saat 18.01'de yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 92 kuruş, euro 18 lira 20 kuruş, altının gramı ise 998 lira 35 kuruş değerindedir.

Otomobil fiyatları uçmuşken iki otomobil devi de Türkiye'de üretime ara verdi!

Bu habere dikkat! Fed kararı önce bunları bilmeniz gerekiyor

Ünlü ekonomist Remzi Özdemir tarih verdi: Sıkı durun 40 TL olacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön