TCMB ile bankalar neden buluştu? İşte o toplantının nedeni!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kısıtladığı opsiyonlu Kur Korumalı Mevduat (KKM) işlemlerinin nasıl hesaba katılacağı ve yapılmaya devam edilip edilmeyeceği konusundaki belirsizliği dün bankalar ile bir araya gelerek masaya yatırdığı iddia edildi.
Haberde, bu şekilde hareket eden bankalara yönelik olarak düzenlemenin etkin şekilde uygulanacağı vurgulanırken, opsiyonu Türk lirası netleşmeli olarak yapan ve kendi pozisyonlarında yöneten bankalara yönelik bir sorun olmadığının altı çizildi.
Sorunun çözümü için çeşitli önerilerin de tartışıldığı iddia edilen toplantıda ayrıca, KKKM ürününün hem yatırımcılara cazip gelecek, hem TCMB hem de bankalara uyacak bir modelde daha çekici hale getirileceği bir çalışmanın da yapılacağı belirtildi. Diğer yandan, henüz fikir aşamasında olan bu ürünün mevzuat uygunluğuna bakılacağı da vurgulanıyor.
TCMB, bankaların bilançolarındaki TL ağırlığının artırılması için çeşitli düzenlemeler yapmış, bu kapsamda Türk lirası ağırlığı tüzel ve bireyselde yüzde 50’nin altında olan bankalara yüzde 8, yüzde 50-60 arasındaki bankalara ise yüzde 3 komisyon uygulanacağını duyurmuştu.
Buna karşın bankalar, bu rasyoları tutturabilmek için opsiyonlu KKM gibi ürünlerin yanısıra swap ve repo işlemleri ile döviz pozisyonlarını bilanço içi ya da dışında dengeleyebilecekleri seçenekler yaratmışlardı.
TCMB ise, 2022’nin son haftasında yaptığı açıklamayla bu imkanları sınırlandırarak, opsiyonlu KKM ürününün aktarılan şekliyle yapılması halinde kur farkının ödenmeyeceğini duyurmuştu.
İşte bu gelişmeler nedeniyle TCMB ile bankalar arasındaki müzakereler sonrasında bankaların TL pozisyonlarının hesaplanmasında nasıl hareket edileceği belirsizliğini koruyor.