08 / 05 / 2024

TCMB’den bankalara 700 milyon liralık döviz cezası

TCMB’den bankalara 700 milyon liralık döviz cezası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sene başında getirdiği yurt dışına spot döviz EFT ve havale işlemlerinde bilgilendirme sorumluluğunu yerine  getirmedikleri sebebiyle bankalara yaklaşık 700 milyon TL'ye yaklaşan “ilave ücret” uygulaması yaptı.




Belirli bir ülkenin resmi para birimi olmayan herhangi bir para birimini ifade eder. Örneğin, Türkiye'de ABD doları, euro, İngiliz sterlini ve Japon yeni, Türkiye'nin resmi para birimi olan Türk lirası olmadıkları için yabancı para birimleri veya "döviz" olarak kabul edilir. Döviz ile yerel para birimi arasındaki döviz kuru, ekonomik koşullar, siyasi olaylar ve küresel piyasa eğilimleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak dalgalanabilir.


Bloomberg HT’de çıkan habere göre: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara yurt dışına yapılan spot Döviz transferlerinde daha önce de uygulananbilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri şartıyla 
“ceza niteliğinde” ilave ücret uyguladı.

TCMB’den bankalara 700 milyon liralık döviz cezası

Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, ilave ücret uygulaması, yurtdışına döviz transferi işlemlerindeki bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmediği sebep gösterilerek gerçekleştirildi.
 Toplam cezanın 700 milyon TL'ye yakın olduğu ifade edildi.

En büyük “ilave ücret” tutarının 240 milyon TL ile Akbank’ta olduğu, Yapı Kredi Bankası’na 150 milyon TL, Garanti Bankası’na 120 milyon TL, Denizbank'a 100 milyon TL, İş Bankası’na ise 50 milyon TL uygulama yapıldığı söylendi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön