20 / 11 / 2024

Tek başına bir hissedar binanın tamamını satabilir mi?

Tek başına bir hissedar binanın tamamını satabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babamlar 4 kardeş. Biri vefat etti hissesi bizde. Diğer kardeşler Amerika’ya yerleşmişler ve iletişimi kesmişler, ulaşamıyoruz. Babam buradaki taşınmazların 30 seneden fazla vergilerini ödüyor. Fakat satamıyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz? ' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Babamlar 4 kardeş. Biri vefat etti ama hissesi bizde. Diğer iki kardeş 1963’te iki Amerikan vatandaşı ile evlenip Amerika’ya yerleşmişler ve iletişimi kesmişler. Hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Babam buradaki taşınmazların 30 seneden fazla vergilerini ödüyor. Fakat satamıyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tek başına bir hissedar binanın tamamını satabilir mi?

Babamlar 4 kardeş. Biri vefat etti ama hissesi bizde. Diğer iki kardeş 1963’te iki Amerikan vatandaşı ile evlenip Amerika’ya yerleşmişler ve iletişimi kesmişler. Hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Babam buradaki taşınmazların 30 seneden fazla vergilerini ödüyor. Fakat satamıyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz? ● B.S.


★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun mektubunu aynen aldım. Özetleseydim anlaşılamayan noktaları özetlerken hata yapıldığı izlenimi edinilecekti. Ancak mektup bu ve anlaşılamayan hususlar var. Örneğin “Kardeşlerden biri vefat etti ama hissesi bizde” cümlesi. Vefat edenin hissesinin okuyucumda veya babasında olduğunun anlamı nedir?


Zira kardeşlerden biri ölmüş ise onun hissesi mirasçılarına geçer. Yani gayrimenkulde dört kardeşten başka hissedarlar var. Şayet vefat eden kardeş bekar ve çocuksuz vefat ettiyse payı diğer kardeşlere de kaldı. Bu noktayı okuyucuma açıklama mecburiyetini hissettim.

★ ★ ★ ★ ★

Kabul edelim ki bugün üç ortak olsun veya ölen kardeşlerin çoluk çocuğu olsaydı üçten çok ortağı olsun. Böyle bir ortaklıkta ortaklık türü paylı mülkiyet ise okuyucumun babasının payını satabilir. Ama binanın tamamının satışı amaçlanmış ise bunu hep birlikte satmaktan başka çare yok.

Tek başına bir hissedar binanın tamamını satamaz. Ancak ortaklığın giderilmesi talepli davada gayrimenkulün fiilen paylaşılması mümkün görülmüyorsa satışının talep edilmesi ve satışa çıkarılması mümkün. Küçük bir ihtimal, Amerika’da yaşayan kardeşler de satılmasına taraftarsa vekaletname ile bu sağlanabilir.

Küçük ihtimal deyişim, satışın hukuken mümkün olmaması gibi anlaşılmasın, okuyucum “İrtibat kuramıyoruz” dediği için küçük ihtimal dedim.


Geri Dön