Vergi

Tek tapusu olanlar dikkat! Emlak vergisi muafiyeti ve geriye dönük iade gündemde...

Tek evi olanlara emsal karar çıktı belediyeye başvuru yapanlara 3 bin 876 Türk Lirası para iadesi yapılacağı kaydedildi. Emlak vergisi muafiyeti ve geriye dönük 5 senelik para iadesi kararı duyuruldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından açıklanan emsal karar kapsamında milyonlarca ev sahibi için para iadesi yolu açıldığı kaydedildi. Açıklanan karar tek evi olan tüm kişileri aranılan kriterleri taşımaları şartı ile kapsayacak. Bu kişilere ödeme yapmış oldukları belediyeler tarafından geriye dönük 5 senelik para iadesi yapılacak. Zaman aşımı nedeni ile alınabilecek tutar 5 sene ile sınırlandırılacağı kaydedildi. 

TEK EVİ OLANLARA GERİYE DÖNÜK İADE ŞARTLARI NELER?

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Son zamanda konut fiyatlarında yaşanan artış ödenen emlak vergisi rakamlarına da yansırken vatandaşın ödediği para cepleri yakmıştı. Aslında pek çok kişinin sıfır oranlı emlak vergisi hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için emlak vergisi ödediği belirtilirken bu ödemeyi yapan kişilere para iadesi yolu açıldı.

 

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI NELERDİR?

KDK tarafından açıklanan emsal kararda "Emekliler, herhangi bir gelire sahip olmayanlar, şehit aileleri ve çocukları, gaziler ve engelliler sahip oldukları mesken için indirimli emlak vergisi uygulamasına imkan tanıyan, Emlak Vergisi Kanununun 8. Maddesinin 4962 sayılı kanunun 15. Maddesi ile değiştirilmiş olan ikinci fıkrası; “Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarındanaldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m² ’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” denilerek bu kişilere geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi yapılacağı belirtildi.

EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişilere belediyeler tarafından tahsil edilen tutarlar ödenecek. 5 sene boyunca toplamda 3 bin 876 TL ödeyen bir kişi bu paranın tamamını belediyeden geri tahsil edebilecek. Yine emlak vergisi muafiyeti dilekçesi veren kişi bundan sonra da sahibi olduğu tek evi için muafiyet şartlarını taşıyorsa artık emlak vergisi ödemeyecek. Başvurular taşınmazın kayıtlı olduğu il, ilçe sınırları içerisinde yer alan belediyeye yapılacağı kaydedildi.

Aldığı evini 3 yılda satandan 2 kat, 5 yılda satandan 1 kat fazla vergi alınacak! Boş evlere de ek emlak vergisi yolda!

O ilde evin fiyatı yıllık emlak vergisinin 16 bin katı! Devlet kaç yılda evinizi geri alıyor? 

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi! 

Evi, iş yeri ve arsası olanlar için bugün son gün! Emlak vergisini bugün ödemeyen yandı!