Kent Haberleri

Tek tek hesaplandı! Emekli maaş farklarında işte bu rakamlar öne çıkıyor!

Hükümet emekli maaşı ödemesindeki farklar için düğmeye basarken, hangi rakamın öne çıktığı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte konu ile ilgili son dakika detayları…

Emekli maaşlarını etkileyen güncelleme katsayısından dolayı oluşan fark için hükümet düğmeye bastı. İlk emekli maaşı ödemesini 2025 yılında alacak vatandaşlar yüzde 30'luk farkı maaşlarında görecek mi belli olacak. Çalışmanın detayları ne, hangi rakam öne çıkıyor? 


EMEKLİ MAAŞI HESABINDA GÜNCELLEME KATSAYILARI ÖNEMLİ


Sabah’tan Faruk Erdem imzalı habere göre milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emekli maaşları hesaplanırken pek çok yöntem kullanılıyor. Öncelikle emekli maaşları üç dönem için ayrı ayrı aylık bağlama oranlarıyla çarpılıp ödenen primlere göre tespit ediliyor. Daha sonra da bir önceki yılın enflasyon ve büyüme rakamlarıyla güncelleniyor. Aylık bağlama sistem tüm emekliler için aynı şekilde yapılırken güncelleme katsayıları da her sene değişiyor.

EMEKLİ MAAŞI ÖDEMELERİ BU SENE BAŞLAYANLAR DAHA AVANTAJLI

Dolayısıyla 2024’te emekli olacaklar ile 2025’te emekli olacaklar arasında yüzde 30’lara ulaşan bir fark ortaya çıkıyor. Böylece de bu sene emekli olmak daha avantajlı hale geliyor. Çünkü 2024 yılında dilekçe verecekler için kullanılan 2023 yılı enflasyonu ve büyüme rakamı, 2025’te emekli olacaklar için kullanılacak 2024 yılı enflasyon ve büyüme oranından yüksek.


EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞÜYOR MU?

Bu konu gündeme gelince 'yalan haber' dolaşıma sokuldu. '2025’te tüm emekli maaşları yüzde 30 düşecek' yalanı yayıldı. Oysa konunun mevcut emekli aylıklarıyla hiçbir ilgisi yok. Bu tamamen yeni emekli olacakları ilgilendiren bir hesaplama yöntemi.


EMEKLİ MAAŞ FARKI İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu konuyu gündeme getirdikten sonra aradaki farkın ortadan kalkması ve önümüzdeki dönemlerde de bu tür bir fark oluşmaması için kalıcı bir çözüm arayışına girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ortaya çıkacak olan rakamlardan sonra konu TBMM'ye gelecek ve bir düzenleme ile sorun çözülecek. Peki çözüm ne?


SABİTLENME GÜNDEMDE

Söz konusu bu konunun çözümü öncelikli olarak güncelleme katsayısının seneden seneye değişimini önleyecek bir sabit rakam olarak belirlenmesi. Böylelikle tüm emekli maaşları güncellenirken seneden seneye farklılık ortaya çıkmayacak. Bu tür tartışmalar da yaşanmayacak.


HANGİ RAKAM ÖN PLANA ÇIKIYOR?

Yapılan hesaplamalara göre 2024’te emekli olacaklar için güncelleme katsayısı yıllık zamlar hariç 1.6612 oluyor. 2025 yılında emekli olacaklar için ise enflasyon ve büyüme öngörülerinden yola çıkarak hesaplandığı zaman 1.4255 oluyor. İki rakamın ortalaması da 1.5433. Bu iki sene için bu ortalama dikkate alınabilir fakat bundan sonraki seneler  için yeni bir rakam belirlenmesi gerekiyor. Burada öne çıkan çözüm olarak en yüksek güncelleme katsayısının alınması şeklinde görülüyor. Yapılacak etki analizi sonuçlarına göre TBMM'de bu konuda yapılacak düzenlemenin de içeriği netlik kazanacak.

EYT'LİLER AĞIRLIKTA

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu sene emekli olacakların büyük çoğunluğunu EYT'liler oluşturuyor. Yalnızca sene şartına bakıldığı zaman bile 1999 yılı içinde ilk defa sigortalı olan erkekler için 25 sene süresi bu sene doluyor. Bunun dışında eksik primi olup bu sene dolduranlar ya da emeklilik için bekleyenler de bu kesimin içinde. Fakat yıl şartını tamamlamasına rağmen primi eksik olanlar, ya da 18 yaşından küçük sigortalı olduğu için yıl şartını henüz tamamlayamayanlar için 2025 senesi ve sonrası görünüyor.

 

Konut, arsa ve mevduat yatırımcılarını uzmanlar uyarıyor! Riskten korunmak için portföy sepeti şart!

Ekonomistten 'evdeki altınları konuta çevirecek model' uyarısı: Altınların bozulması için vatandaşa prim ödenmeli! 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı düğmeye bastı! Yatırımlar hızlanacak, arsa fiyatları düşecek!